Нині українська Вікіпедія святкує десятиріччя

Нині українська Вікіпедія святкує десятиріччя

31.01.14 10:09 0 902
10 років тому, 30 січня 2004 року, була створена перша стаття в українській Вікіпедії, що поклало початок найбільшій в історії українського народу енциклопедії.

Про це повідомляє прес-служба ГО «Вікімедіа Україна».

30 січня 2004 року в україномовному розділі Вікіпедії була створена перша цілком змістовна стаття – «Атом». Цю статтю започаткував тоді ще незареєстрований користувач Юрій Коваль з Японії. А вже за місяць інформація про існування української Вікіпедії з’явилась на форумах.

Пізніше, 4 квітня 2004 року було офіційно активовано український мовний розділ Вікіпедії, коли в ньому було 1000 статей. До кінця того року кількість статей в українській Вікіпедії перевищила 10 тисяч.

Надалі україномовний розділ Вікіпедії нарощував темпи свого зростання: за 4 роки було написано стотисячну статтю. У квітні 2010 року – двохсоттисячну, у липні 2011 року – трьохсоттисячну статтю, а у вересні 2012 року – 400-тисячну.

На українська Вікіпедія – найбільша енциклопедія українською мовою, яка коли-небудь існувала. В ній – понад 482 тисячі статей, і вона займає 16-те місце за кількістю статей серед 287 мовних розділів Вікіпедії. В українській Вікіпедії є близько 1900 зареєстрованих користувачів, які протягом останнього місяця здійснили принаймні одне редагування, а за всю історію її редагувало більше як 34 тисячі. Українська Вікіпедія є найвідвідуванішим україномовним інформаційним ресурсом: так, відвідуваність цієї онлайн-енциклопедії становить близько 80-ти мільйонів сторінок на місяць.

«Відзначити 10-ту річницю української Вікіпедії спільнота вирішила зміною логотипу на ювілейний. Було оголошено конкурс на найкращий святковий варіант логотипу, в якому перемогла користувачка Lina Jobs (в житті – Галина Будик, веб-дизайнер з Тернополя). Логотип-переможець було обрано спільнотою Вікіпедії шляхом голосування», – наголосив голова правління громадської організації «Вікімедіа Україна» Андрій Макуха.

З метою популяризації української Вікіпедії з 2011 року в ній проводяться конкурси на написання статей, а також фотоконкурси «Вікі любить пам’ятки» та «Вікі любить Землю». Крім того, до написання та поліпшення статей залучаються студенти провідних університетів України в рамках «Освітньої програми Вікіпедії». Всі ці проекти реалізуються за підтримки громадської організації «Вікімедіа Україна», створеної у 2009 році з метою підтримки та популяризація Вікіпедії.

Як зазначив член Правління ГО «Вікімедіа Україна» Анатолій Луцюк, який редагує українську Вікіпедію з червня 2005 року, за 10 років українська Вікіпедія перетворилась на «спільноту однодумців, які невтомно працюють над її наповненням та покращенням».

«Працюючи на волонтерських засадах, вони формують україномовний енциклопедичний продукт, створюють вільні знання і таким чином приносять користь українському суспільству, поповнюючи духовну скарбницю українського народу», – сказав він. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгородські міліціонери ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ