У Львівській області 2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

У Львівській області 2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

31.01.14 10:42 0 856
Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомляє, що в цьому році за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя та сільське господарство: партнери для розвитку». Цей девіз актуальний з огляду на те, що водно-болотні угіддя використовуються для сільського господарства. Це, насамперед, заплави річок, де ґрунти родючі і достатньо вологи, озера та ставки, які використовуються для аквакультур та зрошення, прибережні та заболочені території з багатою рослинністю, які використовуються як пасовища, меліоровані торфовища тощо.

Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані) розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Цього року Конвенція святкує свою 43-тю річницю.

29 жовтня 1996 р., після схвалення Верховною Радою України відповідного Закону, Україна поновила своє членство і входить до числа 168 країн – Договірних сторін Конвенції.

Кожна країна – Договірна сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону. Наразі цей перелік включає 2170 угідь загальною площею 207,045 млн. га.

У межах територій природно-заповідного фонду України перебувають 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис.га. Крім того, у 2011 та 2012 роках Кабінет Міністрів України погодив надання ще 19 угіддям України статусу водно-болотних угідь міжнародного значення.

Статус міжнародного значення отримало й водно-болотне угіддя «Надсяння», що на Львівщині. Зазначимо, що його було виявлено у 2010 році як верхове болото на території РЛП «Надсянський» Турківського району. Окрім цього, важливу роль для природоохоронної діяльності області мають й інші водно-болотні угіддя, зокрема орнітологічний заказник місцевого значення „Чолгинський” та Язівський кар’єр (Яворівський район), Подорожнянський рудник (Жидачівський район), кар’єри Роздільської сірки (Миколаївський район).

Довідка:

В Україні питання охорони, використання та відтворення водно-болотних екосистем регулюються Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991) та Водним кодексом України (1995). Пріоритетами національної політики у цій сфері охорони є виявлення цінних водно-болотних угідь, забезпечення їх охороною, а також екологічно безпечне використання їх ресурсів.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ