У Державному бюджеті України на 2014 рік передбачено поетапне зростання мінімальної заробітної плати

У Державному бюджеті України на 2014 рік передбачено поетапне зростання мінімальної заробітної плати

31.01.14 17:19 0 1045
Підвищення рівня заробітних плат та вдосконалення механізмів соціального захисту населення є одними із основних пріоритетів Державного бюджету України на 2014 рік. Про це свідчить той факт, що соціальна складова займає перше місце в рейтингу видатків головного фінансового документу країни на 2014 рік.

У щорічному Посланні до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2013 році» Глава держави звертає увагу на те, що бюджетна політка у поточному році та на середньострокову перспективу має бути спрямована на підвищення заробітних плат та покращення добробуту населення.

Саме тому у Законі України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» передбачено зростання у три етапи мінімальної заробітної плати, що є однією із ключових соціальних гарантій громадян. Таким чином, мінімальна заробітна плата збільшиться з 1218 грн. (з 1 січня) до 1301 грн. (з 1 жовтня). Приріст її середньорічного розміру у 2014 році порівняно з попереднім роком складе 8,2%, а з 2009 роком – майже вдвічі.

Окрім цього, Фонд оплати праці та грошового забезпечення в основному фінансовому документі держави збільшено на 10,8 млрд. грн. і встановлено на рекордному за часи незалежності рівні – 187,1 млрд. гривень. Закладені в бюджеті показники передбачають видатки на підвищення посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, що дозволить збільшити заробітну плату усім працівникам бюджетної сфери, зокрема медикам і освітянам. Відтак, у 2014 році заробітна плата, наприклад, завідувача дошкільного навчального закладу збільшиться на 645 гривень, лікаря-терапевта вищої категорії та вчителя вищої категорії – на 602 гривні, бібліотекаря ІІ категорії – на 540 гривень.

Варто звернути увагу на те, що в обласному бюджеті на 2014 рік теж передбачено виконання основних загальнодержавних соціально-економічних показників. Так, у відповідності зі статтею видатків, 52, 9 млн. грн. будуть виділені на виплату заробітної плати. Таким чином, всі працівники бюджетної сфери, а їх в області 18,6 тис., отримуватимуть своєчасну заробітну плату і всі передбачені законодавством виплати – надбавки, премії, допомоги на оздоровлення, матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань та інші.

Окрім цього, з 1 жовтня поточного року на Житомирщині медичні працівники, які надають первинну медичну допомогу у сільських і селищних населених пунктах, отримають надбавку до заробітної плати. Загалом, для цієї категорії працівників в головному фінансовому документі області планується виділити 5,2 млн. грн.

Таким чином, є підстави стверджувати про те, що Державний бюджет України на 2014 рік буде орієнтований на забезпечення необхідних умов для покращення життєвих перспектив та покращення добробуту кожного громадянина.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку скликається ...
Наступна новина: 31.01 у м. Ужгород – ...

КОМЕНТАРІ