У Луцьку відзначили 70-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників

У Луцьку відзначили 70-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників

03.02.14 16:21 0 741
2 лютого 1944 року місто Луцьк було звільнене від фашистських загарбників. напередодні цієї дати, на меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбувся мітинг-реквієм.

Участь у заході взяли заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк, Луцький міський голова Микола Романюк, його перший заступник Святослав Кравчук, представники обласної і міської влади, ветерани та громадськість Луцька.

Розпочався захід із панахиди за загиблими, яку відправили священнослужителі Української Православної Церкви.

Потому до присутніх звернувся Луцький міський голова Микола Романюк: « минає 70 років від того, як місто Луцьк було визволено від німецько-фашистських загарбників. Це велике свято для нас - лучан. На жаль, уже немає серед живих багатьох з тих, хто визволяв місто Луцьк, Волинську область, нашу державу. Пам’ять про них має жити вічно у наших серцях».

Міський голова зазначив, що для молоді у навчальних закладах проводилися зустрічі з ветеранами, аби вони могли з перших вуст дізнатися про лихоліття війни. «Наші діти, внуки повинні знати, що були такі страшні події в історії українського народу. І ми разом повинні зробити все, аби такого більше не повторилося та просити Бога, щоб він беріг нас всіх від лихоліть, які пережили у часи війни наші прадіди, діди і батьки», – додав він.

Микола Романюк привітав присутніх з 70-ю річницею визволення нашого міста від фашистських загарбників та побажав ветеранам здоров’я, щастя, миру і благополуччя.

Крім того, учасники заходу вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Після цього представники влади і громадськості поклали квіти до пам’ятного знака «Невідомому солдату» та Стіни Скорботи.

У ці дні про безсмертний подвиг розповідають також виставки в музеях та бібліотеках.

У загальноосвітніх навчальних закладах, позашкільних установах містах відбуваються тематичні уроки, бесіди з ветеранами війни, учасниками руху опору, героями фронту й тилу.

Довідково. Визволення міста здійснили 1944 року під час Рівненсько-Луцької наступальної операції воїни 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії 13-ої армії 1-го Українського фронту, які 1 лютого 1944 року одержали завдання наступати на Луцьк. У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова. На ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії.

Проте найголовніше було утримати місто від контратак фашистів. Ворог намагався повернути Луцьк як важливий стратегічний пункт. Для цього противник силами 175-ї, 143-ї угорських піхотних дивізій, а також кількох поліцейських полків і бойових груп СС із району Торчина 24 лютого перейшов у наступ на Луцьк. У результаті удару переважаючих сил ворога по обороні 121-ї стрілецької дивізії йому вдалося зайняти ряд населених пунктів біля Луцька, а також прорватися на східний берег Стиру північніше і південніше Луцька. Створилась загроза оточення міста. Тому командуючий 13-ою армією генерал Микола Пухов направив кіннотників у район Луцька. 25-го лютого друга гвардійська кавалерійська дивізія разом із 121-ою стрілецькою дивізією почали оборонні бої за утримання Луцька. У боях на підступах до міста воїни проявили високу стійкість і героїзм. Запекла битва розгорнулась на рубежах 181-ої стрілецької дивізії поблизу села Сирники.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рейтинг АТР: Долгополов ...
Наступна новина: Інформація про стан доріг ...

КОМЕНТАРІ