На Закарпатті є своя “Конча-Заспа”

На Закарпатті є своя “Конча-Заспа”

05.02.14 17:02 0 1990
Навряд чи в області віднайдеться ще одне таке село, в якому на одному квадратному метрі площі нараховувалося б стільки багатих (та що там багатих… багатющих!) людей. Чули про нього і великі, і малі, а не писали та не фотографували хіба що ліниві.

Жартують, що сюди скоро проведуть спеціальний туристичний маршрут, і, не виключено, що ця місцина та її жителі конкуруватимуть із головними туристичними родзинками Закарпаття. І не дивно, адже мова про Нижню Апшу.

Щодо конкуренції у питанні туризму, то цілком можливо, що окремі із місцевих будинків зможуть позмагатися за кількістю кімнат та колон із Ужгородським чи Мукачівським замком; статуї та фонтани у приватних дворах з легкістю переплюнуть своїх «братів» із обласного центру; а щодо якості доріг, то про них навіть згадувати не буду… Скажу тільки, що колись місцеві жителі «скинулися» та й залили бетоном кілометри сільських вулиць. І якщо центральна дорога, яка є відрізком траси Мукачево-Рогатин, знаходиться у такому ж жалюгідному стані, як і решта закарпатського асфальту, то коли звернути вправо чи вліво та заїхати трохи «глибше» у селище, потрапляєш у зовсім інший світ, у якому вже не боїшся за власне здоров’я та технічний стан автомобіля, а просто насолоджуєшся поїздкою (ну чи прогулянкою) по рівнесенькій, сухій та чистій поверхні. Головне, слідкувати за дорогою та постаратися не звернути шию, поки розглядаєш прилеглі будинки та намагаєшся хоча б приблизно прикинути кількість кімнат в одному із них. Подейкують, що в Апші є будинки із понад сорока кімнатами (страшно подумати, які рахунки за газ приходитимуть їх власникам після нещодавньої газифікації села…).

Як би там не було, а у місцевих жителів можна повчитися. Як мінімум, заробляти гроші у таких кількостях та утримувати рідне село в такому стані. І що б там не казали про надмірність чи несмак у питаннях архітектури, однак дивлячись на подібні благополучні, заможні та затишні села, починаєш вірити, що у цій країні ще не все втрачено. А наші люди зможуть добре почуватися навіть у найскладніших ситуаціях. Такі вже ми, закарпатці.

Марія Кушнір, Нове Закарпаття

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: У Києві відбудеться ІІI ...

КОМЕНТАРІ