Житомирщина: медицина області  переорієнтовується на профілактику захворювань

Житомирщина: медицина області переорієнтовується на профілактику захворювань

05.02.14 13:14 0 727
Здоров’я нації – один із важливих показників соціально-економічного розвитку сучасної держави. Питання його збереження є, перш за все, питанням переорієнтації роботи медичної галузі в напрямку активного впровадження здорового способу життя, попередження та виявлення захворювань на стадії, коли боротьба з недугою є найбільш ефективною і найменш затратною. На цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Рижук під час телепроекту «Відкрита розмова», присвяченого актуальним проблемам соціально-економічного розвитку регіону та обговоренню суспільно-політичної ситуації у державі.

Важливим напрямком ініційованого Главою держави процесу реформування галузі є профілактика захворювань через розвиток інституту сімейного лікаря та укріплення первинної ланки медичної допомоги. Держава з 1 жовтня спрямує 5,2 млн. грн. на виплату надбавок працівникам галузі охорони здоров’я, які надають медичну допомогу у сільських і селищних населених пунктах. Саме ці медики можуть допомогти своєчасно виявити захворювання та попередити їх розвиток. Серед населення має стати «популярним» відвідування лікаря для профілактичного огляду.

Особливої актуальності питання профілактичної переорієнтації роботи медичної галузі набуває у розрізі зростання статистики онкозахворювань, у тому числі у нашій постраждалій від Чорнобильської аварії області. Підвищення рівня виявляємості онкопатології на ранній стадії та відповідно зниження захворюваності має стати одним з ключових критеріїв для оцінки роботи сімейного лікаря, - переконаний очільник області. Сергій Миколайович повідомив, що в області формується спеціальний фонд, з коштів якого буде здійснюватися додаткове матеріальне заохочення для медичних працівників, які змогли досягти помітних результатів у питанні раннього виявлення онкопатологій. Також Сергій Рижук наголосив, що в області розробляється порядок компенсації затрат пацієнтам, які виявили бажання пройти профілактичне обстеження на сучасному обладнанні приватних медичних установ.

За словами головного лікаря Житомирського обласного онкологічного диспансеру Бориса Гулі, завдяки своєчасному зверненню до лікаря 80-90% пацієнтів з онкопатологією першої стадії мають шанс пройти лікування й повернутися до повноцінного життя.

Борис Михайлович повідомив, що цьогоріч з обласного бюджету заплановано виділити 10 млн. грн. для будівництва відділення радіології, адже старе приміщення потребує капітального ремонту. На його місці буде збудовано багатоповерховий корпус, три поверхи якого планується відвести під операційні блоки та відділення реанімації, а шість поверхів – під післяопераційні палати. Все ще гострим є питання придбання апарату для проведення дистанційної гамма-терапії. Адже в області в онкодиспансері єдине радіологічне обладнання, в якому встановлена два застарілих апарати для проведення дистанційної гамма-терапії.

«Протягом двох років поспіль онкодиспансеру виділяють по мільйону гривень – за ці кошти ми перекрили дах, відремонтували операційний блок. Цього року нам виділяють вже два мільйони для проведення ремонту – треба вікна, двері замінити, ремонт у коридорах зробити», - розповідає Борис Гуля.

Крім того, обласна влада завжди намагається спрямовувати кошти на осучаснення онкологічного диспансеру. Так цього річ планується виділити кошти для придбання нового апарату для проведення дистанційної гамма-терапії для комплексного лікування онкозахворювань.

Сергій Рижук розповів, що докладе усіх зусиль, щоб у цьому році вирішити питання щодо початку будівництва нового корпусу обласного онкодиспансеру. Наразі досягнуто домовленостей з ізраїльською компанією, яка є світовим лідером з реалізації подібних проектів і готова за рахунок іноземного кредитування забезпечити інвестування та будівництво Житомирського обласного онкологічного диспансеру. У даному питанні важливим є отримання відповідних гарантій Кабінету Міністрів України. У цілому прийнятий бюджет області на 2014 рік, як і бюджет України у цілому, фінансисти називають соціально спрямованим. Питанням підтримки медичної галузі, впровадженню ефективної системи її переорієнтації на профілактику захворювань у ньому приділяється особлива увага.

Про це повідомили у Житомирській ОДА

Читайте також: Меню для детей с глютеновой энтеропатией
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Український гурт з ...
Наступна новина: Тернопіль: «Чарівна зачіска ...

КОМЕНТАРІ