Житомирщина чекає на велику мистецьку подію – відкриття оновленої філармонії

Житомирщина чекає на велику мистецьку подію – відкриття оновленої філармонії

06.02.14 16:51 0 749
Гордістю обласного центру є його мистецька перлина – Житомирська обласна філармонія імені Святослава Ріхтера із більше ніж 150-річною історією. Приміщення колишнього міського театру було збудоване у 1858 році, на сцені якого виступали славні митці світового рівня. За історичними джерелами, це найстаріший театр на території України.

У 2012 році була завершена перша черга капітального ремонту обласної філармонії – відновлено фасад та проведено благоустрій прилеглої території.

Наразі у самому розпалі тривають ремонтні роботи з облаштування сцени та глядацької зали. Вже проведено 30% із запланованих в цілому відновлювальних робіт. Проконтролювати хід виконання капітального ремонту найважливішої культурної споруди Житомира 5 лютого завітали голова облдержадміністрації Сергій Рижук, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко та заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих.

За словами Сергія Рижука, досвід попередників показує, що косметичні ремонти не вирішують проблеми, і обласна філармонія давно потребувала капітального ремонту.

«Настав час для капітального відновлення та реконструкції історичної будівлі, храму культури, щоб надати філармонії її первинного вигляду міського театру тих часів», - зазначив Сергій Миколайович.

На ремонтні роботи обласної філармонії заплановано 14 млн. 200 тис. грн. Проте очільник області зауважив, що у березні на сесії обласної ради буде піклуватися про те, щоб виділити ще додаткове фінансування із резервних заощаджень області на якісне та швидке закінчення відновлення цього об’єкту. На на ремонт вже виділено 3,5 млн. грн. Адже акустика, освітлення, пожежна система захисту будуть виконані на високому сучасному рівні.

Сергій Миколайович також відзначив, що обласна влада прагне більше уваги приділяти культурному та освітньому розвитку наших громадян. Так плануються ремонтні роботи й у районних будинках культури та школах мистецтв в області.

Генеральний директор Житомирської обласної філармонії ім. с. Ріхтера Петро Даценко зазначив, що після проведення всіх відновлювальних та ремонтних робіт філармонія матиме оздоблення близьке до того, яке було 156 років тому на відкритті театру 1858 році.

В оновленій філармонії велика увага приділяється сцені. Адже до цього часу використовувалися старі механізми, майже все доводилося робити вручну. Наразі монтуються найсучасніші технології сценічного обладнання, які дозволять якісно та швидко змінювати декорації, корегувати освітлення, покращиться акустика.

За словами Петра Даценка влітку всі бажаючі вже зможуть відвідувати концерти в повністю оновленій та ошатній обласній філармонії. До речі, вартість квитків не буде змінена і залишиться доступною для більшості громадян.

Нагадаємо, що за рейтинговими показниками 2013 року Житомирська обласна філармонія визнана кращою в Україні.

Довідково: філармонія функціонує у приміщенні – пам’ятці історії і культури, де ось уже півтора століття майстри сцени дарують своє мистецтво людям. Збудоване у 1858 році за проектом відомого архітектора Івана Штормма з залом на 600 місць, з чудовою акустикою, в якому виступали найвидатніші артисти світу П. Віардо, С. Крушельницька, А. Олдрідж і багато інших, які складають історію музичного і театрального мистецтва. Впродовж семи десятків років колективи та солісти філармонії несуть велике мистецтво народу. Завдяки майстерності артистів, Житомирська обласна філармонія гідно представляє національне мистецтво як в Україні, так і за її межами.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області три ...
Наступна новина: Закарпатський губернатор ...

КОМЕНТАРІ