У Дніпропетровську вшанували пам’ять Валер’яна Підмогильного

У Дніпропетровську вшанували пам’ять Валер’яна Підмогильного

06.02.14 12:11 0 1173
У Дніпропетровську, в музеї «Літературне Придніпров’я», відбувся літературно-мистецький форум пам’яті Валер’яна Підмогильного (1901–1937) «Я не покину тебе, земле…», приурочений до 113-річчя з його дня народження. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Захід, організований музейниками та краєзнавцями, зібрав небайдужих до рідної історії та культури, шанувальників інтелектуальної прози та класичної музики, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Свої нові дослідження в царині життя і творчості відомого письменника презентували старший науковий співробітник літературного музею Ірина Мазуренко, яка вивчає екзистенціалістське висвітлення «повстанської теми» у творчості Підмогильного, та заслужений журналіст України Микола Чабан, який зосередив свою увагу на краєзнавчих дослідженнях подій національно-визвольних змагань, описаних Підмогильним.

У рамках форуму також відбувся перегляд документального фільму «Отаманія» (з циклу «Невідома Україна») та концерт вихованців Дніпропетровської консерваторії.

За словами музейників, щороку в лютому у Дніпропетровському літературному музеї вони організовують форум, присвячений землякові, видатному письменникові та перекладачеві. Тут аналізують поезію та прозу Підмогильного, в якій знайшли відображення події на Катеринославщині, автобіографічні сюжети, пов’язані з перебуванням письменника у краї на початку ХХ століття тощо.

Підмогильний, виходець із невеликого села Чаплі, що нині в межах Дніпропетровська, був першим українським письменником-передвісником європейського екзистенціалізму. Його називають «чаплівським генієм», «генієм з країни чапель».

Валер’ян Підмогильний належить до когорти представників «Розстріляного відродження» – за незгоду з тоталітарним режимом у 1937 році його стратили.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: У 2013 році в ...
Наступна новина: В Житомирській області під ...

КОМЕНТАРІ