Як закарпатці іноземцям у зуби заглядають

Як закарпатці іноземцям у зуби заглядають

07.02.14 11:47 0 1974
Завдяки дешевим послугам вітчизняних дантистів Закарпаття стає Меккою стоматологічного туризму в Україні.

Жителі західних європейських країн усе частіше відмовляються лікувати зуби вдома, адже скористатися послугами стоматологів десь у Східній Європі дешевше на 80%. Два роки тому у зв’язку з цим розпочався бум так званого стоматологічного туризму в Угорщині. Зараз він набирає обертів на Закарпатті. Провідні стоматологи розповіли «Карпатському об’єктиву», чому німці та англійці воліють лікувати зуби в Мукачеві.

Кому довірити свої 32?

Наші близькі й далекі європейські сусіди, а також гості з того боку Атлантики лікуються за медичним страхуванням (про яке ми вже ось двадцять з гаком років мріємо й тихо їм заздримо). Проте, виявляється, не так уже й добре з ним – цим страхуванням, – якщо брати до уваги таку специфічну галузь медицини, як стоматологія. Наприклад, у США, Канаді, Франції, Італії, Англії страховий медичний поліс, який купує роботодавець для працівника, не покриває лікування корінних зубів. А в Америці покриває лікування тільки від першого до четвертого зуба. Решта – за рахунок пацієнта. Це ж у яку копієчку воно влетить! А економія, як говорив «таваріщ Брєжнєв», повинна бути економною.

То ж чом би й не скористатися послугами дантиста, який живе далеко за океаном, у куточку Східної Європи, якщо все одно туди збираєшся цього року – чи то рідню навідати, чи історичну батьківщину пізнати, рідній землі поклонитися?.. Адже саме емігранти – теперішні, колишні, а також їхні діти чи внуки – це і є наші основні «стоматтуристи» (якщо мова про американців або канадців). Уже, скажімо, німці та англійці здебільшого відвідують крайових стоматологів «за наводкою» друзів чи знайомих, що нині проживають чи працюють в їхніх країнах. Під час гостювання закарпатці ведуть їх до «своїх», перевірених лікарів, яким довіряють, між іншим, і свої 32.

Стоматолог Олег Немеш, котрий практикує в Мукачеві, розповів «КО», що в його кріслі іноземці бувають частенько. Щоправда, їх частка з-поміж усіх клієнтів мізерна – близько 5%, в основному це німці та австрійці, родичі, друзі чи знайомі закарпатських клієнтів, які, почувши про дешевизну наших стоматпослуг, і собі вирішили виправити посмішку в кріслі пана Немеша.

– Першопричина тут, звісно, в економічній вигідності: якщо в Австрії керамічна коронка коштує 650 євро, в Угорщині – 200–250, то в нас можна поставити таку ж за 50 євро. Вигода очевидна. Та й не тільки стосовно протезування. Лікувати зуби в нас дешевше навіть власникам медичних страховок: якщо фірма покриває людині 50% затрат на лікування, а воно коштує в її країні 8 тис. євро, то їй усе одно вигідніше пройти лікування тут без страховки й заплатити тисячу чи дві. Все ж не чотири!

І коханий тебе беззубою не побачить…

Олег Семенович каже, що не тільки економічна вигода породжує стоматологічний туризм.

– На лікування в дантиста потрібен час – не у всіх він є під час трудових буднів. А коли людина приїжджає погостювати чи до санаторію, де в неї після процедур ще півдня вільних… Чому б не виправити посмішку?.. Буває й так, що в себе вдома люди не хочуть, аби знайомі чи рідні бачили їх без зубів, якщо йдеться про підготовку до протезування з попереднім видаленням зубів. А тут їх ніхто не знає.

Мукачівський стоматолог Надія Куцкір говорить також, що сусіди з Угорщини й Словаччини, які є серед її клієнтів, довіряються закарпатським дантистам ще й тому, що вдома на них відверто хочуть заробити.

– В Європі дуже рідко лікують зуби, якщо ситуація важка чи неоднозначна. Зазвичай одразу пропонують видалення та протезування – це набагато вигідніше. До речі, – зазначила пані лікар у розмові з «КО», – наші молоді стоматологи теж ідуть цим шляхом – аби лише «розкрутити» клієнта на гроші. Трохи досвідченіші лікарі, які вчилися й устигли попрактикувати ще за часів СРСР, лікують до останнього, допоки тільки тримається зуб.

Уранці – музей, увечері – пломби

Цікавлюся, чи не відбивають наші лікарі клієнтів в угорських стоматологів, адже в туристичній Європі саме Угорщина оголошена Меккою стоматтуризму.

– Ні, – каже Олег Немеш, – тому що в нас лікують краще, ніж у сусідніх Угорщині, Словаччині та Польщі. І про це знають європейці, які віддають перевагу закарпатським дантистам. До того ж у нас дешевше. Стоматологія – єдина конкурента галузь нашої медицини, з якою можна виходити на міжнародний рівень. До речі, в самій Угорщині конкуренція зашкалює. Мій друг має кабінет у містечку біля одного з угорських термальних курортів. Там 3 тисячі жителів, а стоматкабінетів – 27.

За два роки туристичного буму в Угорщині наші сусіди навчилися на цьому добре заробляти. Мова наразі не про стоматологів, власне, а про заповзятливих громадян, які швиденько розробили «денталтури» на гаманці різної товщини. Себто людина купує тур – і не просто лікує зуби, а робить це між спогляданням місцевих пам’яток, спа-відпочинком, масажем та дегустуваннями напитків і смаколиків. Агенти створюють спеціальні сайти, покликані допомогти тим, хто хоче «виправити посмішку» в Східній Європі – і лікаря якнайдешевшого знайдуть, і в готель прилаштують, навіть з аеропорту зустрінуть. На Закарпатті наразі тільки одна компанія практикує «денталтури» на базі ужгородських приватних стоматологій. Щоправда, про це – тс-с-с, нікому! Ну, і ми вам не казали… Бо, власне, «КО» хотів дізнатися нюанси крайового стоматтуризму в менеджерів цієї фірми, але вони спочатку пообіцяли плідну розмову, а тоді не відповідали ні на дзвінки, ні на листи «електронкою». Щоправда, на заклик «підставного» туриста з Європи, який приїде незабаром на Закарпаття і має бажання виправити посмішку в їхній клініці, відповіли швидко – по суті та з цифрами, навіть гарантію пообіцяли.

Що ж, любить наш брат гроші, та ще й іноземні. Не подобається тільки, коли про них розпитують…

Тетяна КОГУТИЧ

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Постійна комісія ...
Наступна новина: Звіт Луцького міського ...

КОМЕНТАРІ