На Хмельниччині стан виконання місцевих природоохоронних програм обговорювали у Департаменті екології та природних ресурсів адміністрації

На Хмельниччині стан виконання місцевих природоохоронних програм обговорювали у Департаменті екології та природних ресурсів адміністрації

07.02.14 11:37 0 794
За участю заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Галищука та під керівництвом директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергія Вавринчука відбулась нарада на тему: «Стан виконання місцевих природоохоронних програм, надходження коштів до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища та їх використання».

Як зазначив Володимир Галищук, соціально-економічний розвиток області нерозривно пов’язаний з екологічним станом довкілля, з вирішенням екологічних проблем та зменшенням негативного впливу на нього.

«Свою діяльність ми повинні спрямовувати на забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності нашого населення, здійснювати політику на досягнення гармонійногї взаємодії суспільства і природи, на забезпечення рацйіонального використання, охорони та відтворення природних ресурсів.

Еколого-економічний ефект природоохронних заходів які впроваджуються залежить від послідовності, результативності і ефективності системи прийнятих управлінських рішень органами виконавчої влади, місцевого самоврядування на всіх рівнях.», - наголосив Володимир Іванович.

Поряд з тим, за словами Сергія Вавринчука, в області діють 3 програми природоохоронного спрямування — Комплексна програма ОНПС Хмельницької області на 2011-2015 роки, Регіональна програма поводження з небезпечним (токсичними відходами) на 2010-2015 роки і Програма моніторингу довкілля області на 2011-2016 роки.

В розрізі адміністративно - територіальних одиниць в області прийнято 64 програми. Витрати на реалізацію цих програм та заходів потребують значних коштів. Відповідно до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” та Державного бюджету на 2013 рік кошти від зборів забруднення навколишнього природного середовища, кошти екологічного податку розподіляються між Державним фондом охорони навколишнього природного середовища (далі ОНПС), обласним фондом ОНПС та місцевими (міськими, селищними, сільськими фондами ОНПС) у співвідношенні у 2013 році — держаний 53%, обласний 13,5%, місцеві 33,5%, а у 2014 році — державний — 65%, обласний — 10%, місцеві — 25%.

Крім того, було зазначено, що кошти обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища використовуються відповідно до Постанови КМУ №1147 від 17 вересня 1996 року „Про затвердження видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів” із змінами та доповненнями.

На здійснення природоохоронних заходів в області у 2013 році, рішенням сесії обласної ради від 20.12.2012 року №13/14-2012 «Про обласний бюджет на 2013 рік» виділено кошти у сумі 1213,8 тис.грн., та профінансовано в повному обсязі (розпорядник коштів – Департамент екології та природних ресурсів), у тому числі на:

- виготовлення проектної документації по винесенню в натуру (на місцевість) меж заповідних об`єктів в області з встановленням межових знаків – 700,0 тис. гривень. Проведені тендерні торги, з переможцями торгів заключені угоди на проведення вказаних робіт, проте у зв’язку з неможливістю виконання ними умов договори розірвано. Невикористані кошти в сумі 700 тис. грн. повернуті до обласного бюджету;

- проведення робіт із забезпечення екологічно-безпечного збирання, перевезення, перезатарення, непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) і вивезення їх на знешкодження за межі України з території бувшого заводу «Лотос» (м.Славута) – 513,8 тис. гривень. ТОВ “С.І. Груп Консорт Лтд” (Israel) проведено роботи із перезатарення, підготовки та вивезення 22,0 тонн непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин на знищення за межі України. Кредиторська заборгованість в сумі 498,278 тис.грн. повернута до обласного бюджету.

На даний час залишок непридатних або заборонених ХЗЗР становить більше ніж 390,125 тонн, які накопичені у 16 місцях зберігання.

З метою завершення робіт з підготовки та вивезення за межі України непридатних або заборонених ХЗЗР Департаментом підготовлено та направлено до Мінприроди України запит про виділення з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища коштів у сумі 7834,815 тис.гривень та надано пропозицію щодо співфінансування з обласного бюджету (обласного фонду охорони навколишнього природного середовища) в обсязі 943,0 тис.гривень.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лучани освистали нового ...
Наступна новина: Сергій Тимченко: Публічна ...

КОМЕНТАРІ