На майже 600 промислових підприємствах Житомирщини трудяться 60 тис. працівників

На майже 600 промислових підприємствах Житомирщини трудяться 60 тис. працівників

07.02.14 14:23 0 715
Результати роботи промисловості було підбито на традиційний щорічній нараді «Про підсумки роботи промисловості області у 2013 році та реалізація у 2014 році пріоритетів, визначених Державною стратегією регіонального розвитку щодо модернізації економіки та проведення структурних реформ", що відбулася 6 лютого. Участь у ній взяли голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, перший заступник Міністра промислової політики України Микола Євдокименко, голови районних адміністрацій, районних рад, керівники промислових підприємств області.

Відкриваючи нараду, Сергій Рижук охарактеризував минулий 2013-й рік як продуктивний. В області зводились нові промислові об’єкти, ремонтувались дороги, відкривались садочки – проводилась велика робота заради зростання добробуту людей.

Житомирщина, зауважив очільник області, однією з перших в Україні здійснила у 2013 році усі соціальні виплати, прийняла бюджет і у січні поточного року, незважаючи на складну соціально-політичну ситуацію, перевиконала прийняті бюджетні показники. «Все це стало можливим, - акцентував голова облдержадміністрації, - завдяки громадянській поміркованій позиції усіх жителів області».

За темпами розвитку промислового виробництва Житомирщина впродовж чотирьох років посідає лідируючі позиції. Промисловий потенціал за ці роки збільшився у 1,8 раза. Частка промисловості у валовому регіональному продукті складає 24%. «Це фундамент, - із задоволенням відзначає Сергій Рижук, - на якому буде забезпечено розвиток інших галузей, створення нових робочих місць, підвищення заробітної плати».

В області працюють близько 600 промислових підприємств, на яких трудяться більше 60 тис. працівників. Майже половину з них складають молоді люди віком до 35 років. Потрібно модернізувати виробництво, впроваджувати інноваційні технології, залучати вітчизняні й іноземні інвестиції, щоб нарощувати виробництво і забезпечувати молодь першим робочим місцем, що є, за словами очільника області, дуже болючим питанням.

Наочно продемонстрував ситуацію у промисловому виробництві відеофільм, який переглянули учасники наради.

Більш детально на підсумках галузі і перспективах її розвитку зупинився директор департаменту промисловості, розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації Василь Сухораба.

Він повідомив, що за 2013 рік зростання промислового виробництва склало 13,1%. Серед галузей переробної промисловості з приростом виробництва продукції спрацювали добувна промисловість та розроблення кар`єрів, виробництво основних фармацевтичних продуктів і препаратів, металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність.

За словами Василя Сухораби, обсяги реалізованої промислової продукції в області за минулий рік склали 15,7 млрд. грн.

За 9 місяців 2013 року у промисловості сума отриманих прибутків зросла на 11,5% до відповідного періоду минулого року і склала майже 530 млн. грн.

За 2012 рік інноваційною діяльністю у промисловості області займалося 54 промислових підприємств, які впровадили 27 нових технологічних процесів, освоїли 28 нових видів продукції.

Середньомісячна заробітна плата працівників промисловості за 2013 рік зросла на 6,8% до відповідного періоду минулого року і становила майже 2756 грн.

Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних промислових підприємствах зменшилась порівняно з початком 2013 року майже на 58%, або на 2,0 млн.грн. і на 1 січня 2014 року становила 1,5 млн.грн.

У промисловості за 9 місяців 2013 року капітальні інвестиції зросли на 7,4% і склали 815,2 млн.грн., у добувній галузі освоєно 30% загального обсягу інвестицій, у переробній – 57%.

За рахунок введення в дію нових промислових об’єктів, модернізації та розширення діючих виробництв у 2013 році на промислових та транспортних підприємствах створено 6317 нових робочих місць, з них у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 272, у переробній промисловості – 4254.

Очільник департаменту промисловості зазначив, що Житомирщина підтримує торгівельні зв’язки із 102 країнами світу. 51% продукції, що виробляється в області, експортується до країн СНД, з них до Росії – 34%, до країн Європи відпраляється 29% товарів.

Важливим напрямком роботи галузі було енергозбереження і використання альтернативних видів енергії. За підсумками минулого року, зауважив Василь Сухораба, споживання газу зменшено на 30%.

Пріоритетним напрямком промислової політики Житомирщини у 2014 році буде розвиток добувної галузі і розроблення кар’єрів. Щорічно впродовж 2011-2013 років ця галузь збільшувала випуск продукції у 1,5 раза. Василь Сухораба зазначив, що у поточному році планується втілити 71 проект, що дасть змогу створити 5 тис. нових робочих місць. Є всі підстави для того, щоб 2014-й став роком стабільності і розвитку.

Своїм досвідом роботи поділилися керівники і працівники промислових підприємств області, взявши участь в обговоренні доповіді. Кращі працівники галузі отримали нагороди і відзнаки.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області на ...
Наступна новина: Чернівці: Відключення від ...

КОМЕНТАРІ