Навчально-виховний процес в Україні здійснюється багатьма мовами національних меншин

Навчально-виховний процес в Україні здійснюється багатьма мовами національних меншин

07.02.14 10:48 0 708
Україна – одна з небагатьох держав Європи, де в системі освіти навчально-виховний процес здійснюється не тільки державною мовою, а й багатьма мовами національних меншин. У цьому контексті варто звернути увагу на те, що лише загальна середня освіта надається 10 мовами (8 мовами національних меншин), а в школах вивчається 31 мова (19 мов національних меншин). За роки незалежності для вивчення багатьох мов практично з нуля створювалося необхідне навчально-методичне та кадрове забезпечення.

Таким чином, в державі забезпечено в цілому виконання конституційних норм, вимог Декларації прав національностей України та законодавства щодо освіти й гарантування представникам національних меншин права на навчання рідною мовою чи її вивчення.

Україна також виконує взяті на себе зобов’язання в рамках Ради Європи, зокрема передбачені Європейською хартією регіональних мов або мов меншин та Рамковою конвенцією про захист національних меншин. У нашій державі багато чого робиться й для інтеграції представників меншин в українське суспільство, щоб кожна дитина, незалежно від національності, почувала себе повноправним громадянином України.

За результатами круглого столу «Освіта представників національних меншин України: проблеми та шляхи їх вирішення», що відбувся 26 вересня 2013 року, Комітет Верховної Ради України з питань освіти і науки розробив ряд рекомендацій. Вони стосуються вдосконалення нормативно-правового регулювання навчального процесу, його методичного супроводу, кадрового забезпечення й фінансової підтримки, якості освітніх послуг, запровадження інноваційних та підтримка міжкультурних, міжнаціональних та міжнародних освітньо-виховних проектів, інтеграції та адаптації представників національних меншин в українське суспільство.

Врахування цих рекомендацій допоможе зміцнити громадянське суспільство в Україні, де кожна людина почуватиме себе вільно й комфортно незалежно від того, якою мовою вона розмовляє та звідки походить. Варто відзначити, що цьому має сприяти цілеспрямована державна політика, яка розпочинається з освітньої галузі й навчально-виховного процесу й суттєво впливає на формування та становлення особистості.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В департаменті охорони ...
Наступна новина: Луцькі правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ