У Рівненській області професійне навчання безробітних - найефективніший крок до працевлаштування

У Рівненській області професійне навчання безробітних - найефективніший крок до працевлаштування

07.02.14 09:37 0 912
Протягом 2013 року професійне навчання за сприяння служби зайнятості проходили 9694 зареєстрованих безробітних громадян.

Професійна підготовка, перепідготовка здійснювалась за 64 професіями, а підвищення кваліфікації, у т.ч. стажування, за більш ніж 290 напрямами. Із загальної чисельності охоплених профнавчанням безробітних мешканців області 5972 особи (61,6%) навчались у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

За конкретними замовленнями роботодавців професійне навчання проходили 7624 безробітних. Центрами зайнятості області було укладено з роботодавцями 3620 договорів щодо працевлаштування безробітних після закінчення навчання. До співпраці було залучено 2337 підприємств, установ, організацій та суб’єктів підприємницької діяльності.

Приклади співпраці між службою зайнятості області та роботодавцями у питаннях організації професійного навчання працівників за їх замовленнями:

- за замовленням комунального підприємства “Рівнеелектроавтотранс” проведено навчання 14 безробітних за професією водія тролейбуса;

- для Територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Рівненській області організовано професійну перепідготовку 36 безробітних за професією пожежного-рятувальника;

- для ТзОВ «ОЛДІ» Демидівського району 10 безробітних пройшли профпідготовку за професією верстатника деревообробних верстатів;

- для КП «Сніжинка» Зарічненської районної ради пройшли підготовку 12 безробітних за професією швачки;

- до початку опалювального періоду для теплопостачальних та житлово-комунальних господарств області організовано навчання 130 безробітних за професією машиніста (кочегара) котельні, 65 - оператора котельні, 4 - слюсаря з експлуатації та ремонту газового устаткування, 2 – контролера пічного господарства; ще 1122 зареєстрованих безробітних пройшли короткотермінові курси за програмою «Навчання та періодична перевірка знань працівників котелень»;

- для сільськогосподарських, фермерських підприємств і кооперативів Березнівського, Дубровицького, Гощанського, Зарічненського, Млинівського, Острозького, Рокитнівського та Дубенського районів було організовано навчання 175 безробітних за професією тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва різних категорій;

- для кар’єрів Костопільського району 20 безробітних пройшли короткотермінове навчання за програмою «Особливості обробки природного каменю та безпека проведення робіт»;

- за замовленням Дубенського ТзОВ «Укрмолпродукт» 29 безробітних навчались за програмою «Технологічні особливості виготовлення морозива».

Усього з метою набуття та вдосконалення навичок для роботи в лісовому, сільському, комунальному господарствах, в лікувально-оздоровчих закладах, закладах громадського харчування та торгівлі, у будівельній галузі, а також соціальній сфері відповідно до замовлень роботодавців області проходили навчання на короткотермінових курсах понад 4,4 тисячі зареєстрованих безробітних.

У 2013 році до короткотермінового цільового навчання на курсах «Підприємець-початківець» було залучено 845 зареєстрованих безробітних.

Професійне навчання за індивідуальними планами та програмами пройшов 61 зареєстрований безробітний (за 27 професіями). У переважній більшості випадків індивідуальне професійне навчання зареєстрованих безробітних на замовлення роботодавців області проводилось за дуальною формою – з використанням матеріальної бази та методичних надбань Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ.

У 2013 році стажування на робочих місцях і посадах спеціалістів проходили 2656 зареєстрованих безробітних, які відновлювали чи здобували навички для подальшого працевлаштування у сільському та лісовому господарствах, деревообробній галузі, на будівництві, у торгівлі і сфері надання послуг у готелях, ресторанах, на транспорті тощо.

Серед молодих громадян, які були залучені до професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, в тому числі шляхом стажування на робочих місцях і посадах спеціалістів, було 353 випускники загальноосвітніх шкіл, 273 випускники професійно-технічних і 208 випускників вищих навчальних закладів. За сприяння центрів зайнятості навчання проходили 200 осіб віком до 18 років.

Також у 2013 році за направленням служби зайнятості проходили професійне навчання 215 осіб з інвалідністю.

Професійне навчання інвалідів організовувалось за професіями монтажник інформаційно-комунікаційного устаткування, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення,бармен, виробник художніх виробів з лози, водій автотранспортних засобів, взуттьовик з ремонту взуття, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, діловод, закрійник, касир торговельного залу, лицювальник-плиточник, ліфтер, машиніст (кочегар) котельні, муляр, оператор котельні, оператор сушильних установок, оператор комп'ютерного набору, продавець непродовольчих товарів, продавець продовольчих товарів, педикюрник, перукар (перукар-модельєр), швачка. Також за направленнями центрів зайнятості області особи з інвалідністю підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення за програмами «Підприємець-початківець», «Технологічні особливості виготовлення морозива», «Спеціальне навчання та повторна перевірка знань з техніки безпеки для операторів котельних», «Практичний web-дизайн: проектування, створення та супроводження web-вузла», «Основи комп’ютерної грамотності та web- дизайн», «Сучасні вимоги до організації та ведення робіт на підприємствах АПК», «Комп’ютеризований бухгалтерський облік 1С Підприємство 8.2», «Вирощування посадкового матеріалу, саджанців та догляд за ними» тощо.

Крім цього, безробітні з особливими потребами проходили стажування на робочих місцях та посадах спеціалістів, зокрема агронома, продавця продовольчих та непродовольчих товарів, бетоняра, кухаря, укладальника-пакувальника, менеджера по збуту, менеджера з продажу і реклами, обліковця з реєстрації бухгалтерських даних, охоронника, слюсаря-сантехніка та ін.

Одним із принципів організації професійного навчання є наближення його до місця проживання зареєстрованих безробітних, що дає можливість розширення мережі навчальних закладів та залучення до навчання більшої кількості незайнятих громадян. Протягом звітного періоду навчання за місцем проживання в районах області проходило понад 6,5 тис. зареєстрованих безробітних.

В області протягом 2013 року працевлаштовано 85,7% тих, хто закінчив професійне навчання.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ