В Закарпатській області правоохоронці Іршавщини виявляють незаконні порубки лісу

В Закарпатській області правоохоронці Іршавщини виявляють незаконні порубки лісу

08.02.14 16:53 0 924
З початку року працівниками Іршавського райвідділу міліції задокументовано два факти незаконних порубок деревини у місцевих лісах.

Навколишні ліси Іршавського району з кожним роком рідіють, дерева вирубуються лісопорушниками. Зловмисники після себе залишають тільки пеньки та гілки. Саме таку жахливу картину правоохоронці побачили днями у селах Собатино та Брід. До речі, в останньому селі торік вже затримували зловмисників, які незаконно вирубували бук.

Тепер до правоохоронців звернулись працівники лісового господарства, які повідомили, що в с.Брід в урочищі Малинник невідомі особи самовільно рубають дерева. Працівники міліції виїхали на місце порубки, де затримали двох молодих чоловіків, які рубали бензопилами та сокирами дерева.

Як розповіли самі зловмисники, вони проживають у селі Брід і в такий спосіб заготовляють собі дрова, так як отоплювати газом свої оселі немає можливості. Проте такими своїми діями селяни завдали державному лісовому підприємству шкоди на загальну суму понад 13 тисяч гривень.

Попався й ще один лісогуб. 20-річний мешканець села Гребля вирішив допомогти своїй родичці з заготівлею дров на зиму. Він взяв бензопилу, пішов в урочище Лопош села Собатино, де без будь-якого дозволу здійснював вирубку дерев породи бук та граб.

Про даний факт до райвідділу міліції повідомили посадові особи Іршавської міської ради, які активно долучаються до виявлення та припинення лісопорушень. Працівники міліції, які виїхали на місце події, даний факт задокументували, а далі поїхали до згадуваної родички лісогуба, де виявили на подвір′ї майже чотири кубометри дров. Загалом хлопець завдав збитків лісовому підприємству на суму понад 12 тисяч гривень.

Такі незаконні порубки деревини у селі Собатино правоохоронці виявляли й раніше. Особливо такі факти мають місце навесні, коли зловмисники вирубують чагарники. Для багатьох місцевих жителів це стало своєрідним заробітком, адже мешканці сусіднього Заріччя охоче купують ці кілки для опалення теплиць із ранньою розсадою.

Працівники райвідділу міліції будуть й надалі проводитиь рейди з виявлення таких лісопорушників.

Наразі ж факти самовільної рубки лісу в Собатині та Броді внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Як розповів начальник Іршавського райвідділу підполковник Микола Куриця, за даними фактами відкрито кримінальні провадження за ст.246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу), що карається штрафом від п»ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців, обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років, з конфіскацією незаконно добутого.

Однак ту шкода, яка була заподіяна зловмисниками, природі доведеться довго відновлювати. Адже порушено сприятливий мікроклімат в навколишньому середовищі, через що підвищується сонячна радіація, температура повітря та швидкість вітру.

Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Позитивні напрацювання ...

КОМЕНТАРІ