У Львівській області рятувальники провели навчання із працівниками лабораторного центру Держсанепідслужби по взаємодії при ліквідації надзвичайних ситуацій

У Львівській області рятувальники провели навчання із працівниками лабораторного центру Держсанепідслужби по взаємодії при ліквідації надзвичайних ситуацій

08.02.14 15:03 0 991
Фахівці сектору радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту Головного управління ДСНС України у Львівській області провели семінар-нараду із працівниками лабораторного центру Держсанепідслужби України щодо взаємодії при ліквідації аварій чи надзвичайних ситуацій із небезпечними хімічними, біологічними чи радіоактивними речовинами.

Під час наради спеціалісти обговорили питання загальної схеми організації дій екстрених служб при виникненні аварій з небезпечними речовинами. Рятувальники розповіли слухачам про основи реагування на події, пов'язані із небезпечними речовинами, а також про зонування місця виникнення інциденту. Для ефективної роботи з ліквідації наслідків аварій необхідно чітко знати перелік функцій та завдання, які виконує кожна служби, залучена до реагування. Під час виникнення таких ситуацій, силами ДСНС України вирішуються завдання попереднього визначення меж і зони хімічного забруднення, виявлення потерпілих, контролю за змінами масштабів забруднення, визначення напрямків розповсюдження хмари НХР, пошук можливих шляхів локалізації аварії, відбір проб та передача їх у стаціонарні лабораторії.

У свою чергу, працівники Держсанепідслужби визначають границі зони зараження та концентрації НХР у повітрі, організовують оперативний контроль хімічного забруднення у зоні надзвичайної ситуації, проводять відбір проб із навколишнього середовища та здійснюють їх аналіз. Також фахівці даної служби надають пропозиції щодо заходів по захисту населення та обмеження використання певних приміщень та територій.

У рамках семінару учасники обговорили порядок спільних дій по відбору проб для проведення аналізу середовища, ураженого небезпечними речовинами.

Для забезпечення безпечних умов праці, у випадку виникнення небезпечної ситуації, фахівці, які залучаються до ліквідації наслідків події, повинні мати спеціальні захисні костюми. Начальник сектору радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту ГУ ДСНС Львівщини Максим Довгановський розповів про вимоги до захисного одягу: « В умовах виникнення надзвичайних ситуацій із небезпечними речовинами Вашим працівникам слід користуватися комплектом засобів індивідуального захисту І категорії. Він призначений для індивідуального захисту у зонах, де концентрація небезпечних речовин не перевищує гранично допустимих меж для професійного впливу».

Представників лабораторного центру Держсанепідслужби зацікавило питання комплектування ЗІЗ. М. Довгановський розповів, що до комплекту ЗІЗ І категорії належать фільтрувальний засіб індивідуального захисту органів дихання, захисний фільтрувальний костюм, гумове та шкіряне спеціальне взуття та рукавиці із бавовни, гуми, шкіри чи брезенту. Рятувальник також провів заняття щодо класифікації та порядку використання різних засобів індивідуального захисту.

Проаналізувавши необхідність наявності таких захисних комплектів, учасники семінару від лабораторного центру Держсанепідслужби вирішили доукомплектувати підрозділи такими ЗІЗ. Адже збереженням життя та здоров’я не можна нехтувати, особливо для працівників екстрених служб.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ