Чернівці: Збільшився обсяг надходжень від здійснення підприємницької діяльності до місцевогоого бюджету

Чернівці: Збільшився обсяг надходжень від здійснення підприємницької діяльності до місцевогоого бюджету

10.02.14 12:30 0 766
На податковому обліку в місті Чернівцях перебуває 38,3 тис. суб’єктів малого і середнього підприємництва, з них 29,7 тис. – фізичних осіб-підприємців. На спрощеній системі оподаткування, за всіма групами оподаткування, працюює 13,7 тис. суб’єктів підприємництва, з них 12,0 тис. – фізичних осіб-підприємців.

Упродовж 2013 року зареєстровано 270 юридичних осіб та 1074 фізичної особи – підприємця. Простежується тенденція щодо зменшення показника припинення державної реєстрації фізичних осіб-підприємців на 15,0% проти показника 2012 року. За результатами статистичного спостереження на початок 2013 року в м.Чернівцях у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення діяло 82 малого підприємства та 5 – середніх підприємств (у 2011 році – 77 малих підприємств) та 1138 фізичних осіб – підприємців (у 2011 році – 1116). Кількість малих і середніх підприємств становила 55,5% до показника малих та середніх підприємств області.

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) малими і середніми підприємствами міста становив 7898,3 млн. грн. або 59,4% до обсягу реалізованої продукції відповідних підприємств по області. Питома вага обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) малих і середніх підприємств становить 30,6% від загального обсягу реалізації підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності міста (у 2011 році – 29,9%). Обсяг надходжень до місцевого бюджету від здійснення підприємницької діяльності становив 108713,9 тис.грн., або 18,2% від загального обсягу надходжень. В порівнянні з 2012 роком обсяг надходжень збільшився на 12039,2 тис.грн. або 12,5%.

З метою впорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, стимулювання розвитку підприємництва продовжує роботу Дозвільний центр з видачі документів дозвільного характеру.

Продовжувалася співпраця з підприємницькими інституціями, діяльність яких направлена на інформаційну підтримку та захист суб’єктів малого і середнього підприємництва. На базі Чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу функціонує інформаційна “гаряча лінія” з питань підприємництва та бізнес-клас для підприємців-початківців. У 2013 році навчанням було охоплено 115 осіб.

У місті функціонує Центр обслуговування платників податків з видачі довідок, дозвільних документів, прийому податкової звітності та надання інформаційних послуг. Для суб’єктів малого і середнього бізнесу, які працюють на ринках міста, створено умови щодо безкоштовного отримання ключів електронного підпису на своїх робочих місцях.

Вжиті заходи щодо легалізації тіньової зайнятості осіб та виплати заробітної плати найманим працівникам у сфері малого і середнього бізнесу. Упродовж року зареєстровано 2945 трудових угод між найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями.

З метою підтримки підприємницьких ініціатив 26 осіб безробітних, які планують розпочати підприємницьку діяльність, отримали в центрі зайнятості одноразову допомогу по безробіттю на суму 358,0 тис. грн. Для підвищення поінформованості безробітних про стан ринку праці та перспективи розвитку підприємництва проведено 39 тематичних семінарів, 14 міні – ярмарок вакансій та 30 презентацій роботодавця. 95 незайнятих осіб пройшли перепідготовку для організації роботи в сфері малого і середнього бізнесу.

Оновлена та розміщена на веб-порталі Чернівецької міської ради інформація щодо вільних приміщень виробничого призначення, які не відносяться до комунальної власності територіальної громади міста, і можуть бути використані для здійснення підприємницької діяльності.

Проведено 4 засідання міської Координаційної ради з питань розвитку підприємництва, на яких розглянуто актуальні питання щодо здійснення підприємницької діяльності в місті, про стан організації роботи із суб’єктами підприємницької діяльності міста Чернівців щодо проведення державної реєстрації змін кодів видів економічної діяльності, впровадження вимог чинного законодавства щодо зайнятості населення та інші.

За результатами обговорення підготовлені та направлені до Кабінету Міністрів України та Міністерства соціальної політики України пропозиції щодо скасування вимоги обов’язкового подання суб’єктами підприємництва витягів (виписок), довідок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до державних служб України та забезпечення вільного доступу до відомостей з ЄДР.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ