На Хмельниччині відбулось тренувальне комплексно-тактичне навчання з організації гасіння пожежі та рятування людей у багатоповерхівці

На Хмельниччині відбулось тренувальне комплексно-тактичне навчання з організації гасіння пожежі та рятування людей у багатоповерхівці

10.02.14 10:42 0 683
7 лютого у Хмельницькому відбулося тренувальне комплексно-тактичне навчання підрозділів ДСНС та аварійних служб міста на тему: «Організація гасіння пожежі та рятування людей різними способами із верхніх поверхів будівель підвищеної поверховості» на базі новобудови 14-ти поверхової адміністративно-громадської будівлі по вул. Панаса Мирного, 1/1.

Під час ліквідації умовної пожежі відпрацьовувався ряд практичних питань. Зокрема, за задумом тренування, пожежа виникла на 4-му поверсі багатоповерхівки та на момент прибуття пожежно-рятувальних підрозділів поширилась двома кімнатами офісного приміщення на площу 70 кв. м. Повністю задимлена сходова клітина поверхами вище, а на 4,7 та 12 поверхах знаходяться постраждалі, які самостійно вийти з будівлі не можуть.

Рятувальники, які прибули на місце пожежі, відпрацювали декілька способів порятунку людей з верхніх поверхів. Зокрема вогнеборці врятували трьох осіб із балкону четвертого поверху комбінованим способом за допомогою триколінної та штурмової драбин, а постраждалих з 12-го та 7-го поверхів - автодрабинами АД-60 та АД-30 відповідно.

За результатами розвідки на шостому та сьомому поверхах ланкою газодимозахисної служби виявлено ще двох людей, які не можуть самостійно покинути небезпечну зону. Їх врятували за допомогою спелеонош та рятувальної косинки.

В процесі гасіння пожежі командир ланки газодимозахисників вийшов на зв'язок зі штабом пожежогасіння та повідомив, що знаходиться у сильно задимленому приміщенні на шостому поверсі. Тиск в апараті одного з газодимозахисників критичний, покинути приміщення зворотнім шляхом не має можливості. Відтак було прийняте рішення провести саморятування вогнеборців за допомогою рятувальної мотузки.

Крім того, рятувальники тренувалися ліквідовувати наслідки дорожньо-транспортної пригоди з витоком небезпечної хімічної речовини. За навчальним задумом, внаслідок порушення правил дорожнього руху виникла автопригода за участю легковика з автоцистерною, що перевозила невідому речовину. Під час пригоди цистерна розгерметизувалась.

Рятувальники на пересувній хіміко-радіологічній лабораторії прибули на місце події, за допомогою спецприладу визначили, що невідомою речовиною є аміак. Хіміки одразу надали рекомендацій щодо застосування засобів захисту, необхідних при проведенні рятувальних робіт. Особовий склад Аварійно-рятувального відділення наклав бандаж на місце пошкодження цистерни та ліквідував витік аміаку.

Всього до проведення навчання залучено 58 чоловік особового складу та 9 одиниць пожежної та спеціальної техніки ДСНС. Також, під час навчання розгорнуто пункт життєзабезпечення, де постраждалі мали можливість отримати медичну та психологічну допомогу, обігрітись та випити гарячого чаю.

Крім того, за ходом проведення навчань спостерігали майбутні пожежні-рятувальники – слухачі навчального пункту Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, які за два тижні прибудуть у пожежно-рятувальні підрозділи області і приступлять до чергування.

Начальник Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Борис Болібрух дав високу оцінку готовності пожежно-рятувальних підрозділів міста до дій за призначенням, а також запевнив, що при біді городяни можуть розраховувати на висококваліфіковану та своєчасну допомогу підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пам’ятник Леніну ...
Наступна новина: У Волинській області під ...

КОМЕНТАРІ