В Луцьку у цьому році планують розширити мережу амбулаторій загальної практики-сімейної медицини

В Луцьку у цьому році планують розширити мережу амбулаторій загальної практики-сімейної медицини

12.02.14 16:34 0 875
Про це під час шньої оперативної наради повідомив начальник управління охорони здоров’я міської ради Федір Кошель, інформуючи присутніх про удосконалення первинної медико-санітарної допомоги та реорганізацію екстреної медичної допомоги у місті Луцьку.

Він зауважив, що у місті цілеспрямовано проводиться робота щодо поліпшення доступності та якості медичної допомоги, наближення її до місць компактного проживання людей.

У минулому році проведено значну організаційну роботу щодо удосконалення мережі первинної ланки, реорганізацію екстреної та невідкладної медичної допомоги.

За словами Федора Кошеля, у місті Луцьку із 1 липня 2013 року розпочав роботу новий амбулаторно-поліклінічний заклад – Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 (в районі підшипникового заводу), який об’єднав навколо себе п’ять амбулаторій загальної практики-сімейної медицини (мікрорайон Вересневе, вул. Бенделіані, 7, вул. Львівська, 63, вул. Стрілецька, 37, вул. Стефаника, 3а).

Крім того, у серпні 2013 року відкрито нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини на вул. Привокзальній, 13, де працюють 2 сімейних лікарі, 2 педіатри та 1 акушер-гінеколог, які обслуговують 7 тис. мешканців Привокзального району. Люди задоволені такою формою обслуговування.

Також Федір Кошель зазначив, що проведена робота з перейменування комунальних закладів «Луцька міська поліклініка №1», «Луцька міська поліклініка №2», «Луцька міська поліклініка №3» в центри первинної медико-санітарної допомоги, що розширює можливості по утворенню нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини на прикріпленій території до центрів, розукрупненню дільниць та провести переоснащення згідно нового табелю оснащення, претендувати на доплати до заробітної плати і залучити кошти світового банку для будівництва амбулаторій на вул. Наливайка, Рівненській, Гордіюк, розширення амбулаторій на вул. Бенделіані та Стрілецькій.

Успішно проведено реорганізацію міської станції швидкої медичної допомоги в обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Цьому передувало відповідне рішення міської ради та завчасне утворення мережі чотирьох пунктів невідкладної медичної допомоги у поліклініках міста. На початку 2013 року придбано три спеціалізовані автомобілі для потреб пунктів невідкладної допомоги. За сприяння міської влади відкрито додатковий п`ятий пункт базування екстреної медичної допомоги на вул. Рівненській.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради повідомив, що КЗ «Луцький центр первинної медико – санітарної допомоги № 1» обслуговує 62951 чол. дорослого і дитячого населення.

Медична допомога першого рівня надається в амбулаторіях і на дому сімейними лікарями, дільничними лікарями-педіатрами, акушер-гінекологами. Крім того, згідно графіку, проводиться прийом спеціалістами КЗ «Луцька міська поліклініка №3» - невропатологом та хірургом.

На одного сімейного лікаря припадає – 1800 пацієнтів.

Для оптимізації роботи закладу комп’ютеризовані робочі місця медичних працівників, створена локальна комп’ютерна мережа та інформаційна база про район обслуговування.

З метою ліквідації живих черг в закладі запроваджено попередній запис на прийом до лікаря та самозапис. В планах - запис через мережу Інтернет.

Також Федір Кошель зауважив, що, на жаль, фінансування медичної галузі є недостатнім і коштів на все не вистачає. Тому у лікувальних закладах залучають благодійну допомогу від пацієнтів.

Наголосив начальник управління охорони здоров’я міської ради й на недостатній кількості медичних працівників. За його словами, це приблизно 800 осіб.

Перший заступник міського голови Святослав Кравчук зауважив, що у місті Луцьку проводять реорганізацію лікувальних закладів, а не медичну реформу. За його словами, навколо цього питання було багато дискусій.

За його словами, завдяки роботі первинної ланки вдалося зменшити навантаження на вторинну та третинну ланку.

Він відзначив, що 82% пацієнтів достатньо тих послуг, які надаються в амбулаторіях сімейної медицини. Таким чином, на вторинному рівні лікарі мають можливість більше уваги приділити пацієнтам.

Також Святослав Кравчук зауважив, що за весь час незалежності України говорять про безкоштовну медицину. Однак, апріорі, цього немає. Коштів на все не вистачає. За його словами, 100 % фінансування медичної галузі не буде ніколи.

За словами першого заступника міського голови, громадяни повинні усвідомлювати, що лікування дороговартісний процес, а тому необхідно приділяти більше уваги профілактиці.

Святослав Кравчук наголосив, що окремі послуги є платними. Однак, все це має відбуватися прозоро, аби люди знали, на що йдуть їхні кошти.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: РІВНЯНИ ЗМОЖУТЬ ЗНАЙТИ ...
Наступна новина: Підсумки роботи ...

КОМЕНТАРІ