Львівський викладач судиться з Кабміном через зарплату

Львівський викладач судиться з Кабміном через зарплату

12.02.14 09:53 0 779
У Львові молодий викладач ЛНУ ім. І. Франка Святослав Літинський подав до суду на Кабінет Міністрів України за неповну виплату зарплатні. За підрахунками педагога, держава щомісяця не доплачує йому понад тисячу гривень.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Виплати викладачам розраховують за такою схемою: тарифний коефіцієнт розряду педагога множать на розмір його окладу. Причому оклад має бути більшим за розмір мінімальної заробітної плати.

«Мій тарифний розряд – 17, а коефіцієнт – 3 (тобто величина окладу першого розряду, помножена на 3). Мінімальна зарплата у грудні 2013 року становила 1218 гривень. Отже мій оклад мав розраховуватися так: 1218×3=3654 гривень. Таким чином держава щомісяця недоплачує мені 1098 гривень. За рік виходить майже 13 тисяч», – аргументує свою позицію викладач кафедри програмування ЛНУ ім. І. Франка Святослав Літинський.

Правозахисники підтверджують: порушення очевидне, однак довести його буде важко. Адже у законодавстів є постанова, яка суперечить іншій постанові.

«У цій постанові є пункт, яким вносяться зміни в іншу постанову, де вказано, що при тарифі 1147 гривень розрахунок тарифної сітки потрібно проводити з мінімуму, тобто 852 гривні. Тобто формально Кабмін закону не порушує», – пояснює юрист Олександр Кульчицький.

У Міністерстві фінансів ситуації наразі не коментують. Однак заяву львівського викладача таки розглянули.

«Встановлений 2014 році розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати передбаченої проектом закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік» потребує додаткових коштів у бюджетній сфері в обсязі понад 51 млрд гривень порівняно з передбаченим», – йдеться у повідомленні з Міністерства.

«Це смішна позиція. Навіщо потрібен закон, якщо на його виконання немає грошей?, - дивується Святослав Літинський. – Закододавство є для того, щоб його дотримуватись».

Юристи кажуть, що виграти справу все ж можливо, але для цього потрібно звернутись до Конституційного суду. Саме той може визнати недійсною саму постанову. Однак чи повернуть тоді Святославу Літинському кошти – невідомо, адже у держбюджеті їх немає. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Новости var el = document.getElementById('CNM1275'); if (el) { if (document.getElementById('CNM1275t').style.display == 'none') { document.getElementById('CNM1275t').style.display = ''; var dateNM = new Date(); var t = Math.floor(dateNM.getTime()/(1000*600)); var NMces=document.createElement('script'); NMces.type = 'text/javascript'; NMces.charset = 'UTF-8'; NMces.src='http://c.novostimira.biz/l/1275?v='+t; el.parentNode.appendChild(NMces); } }

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За станом доріг ...
Наступна новина: У Чернівцях приватний ...

КОМЕНТАРІ