На Хмельниччині підписання Угоди про ЗВТ з ЄС має ґрунтуватися виключно на економічному прагматизмі

На Хмельниччині підписання Угоди про ЗВТ з ЄС має ґрунтуватися виключно на економічному прагматизмі

13.02.14 12:04 0 639
Рішення про підписання Угоди про Асоціацію з ЄС має бути виваженим та обміркованим. Про це під час прес-конференції заявив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Так, за його словами, основою будь-яких інтеграційних процесів мають бути національні інтереси. Тому під час підписання Угоди потрібно зважити на всі ризики для агропромислового комплексу та максимально їх мінімізувати.

«Ринок Європи для України залишається одним із перспективних. Проте потрібно враховувати всі позитивні та негативні наслідки від підписання Угоди про Асоціацію. Наприклад, США вже 10 років знаходяться у переговорному процесі з ЄС, але Угоду про Зону вільної торгівлі так і не підписали, тому що прораховуються всі можливі ризики і наслідки», − повідомив очільник відомства.

Міністр нагадав, що коли Україна вступила до СОТ, вітчизняний аграрний сектор опинився у жорстких умовах, коли торгівля була значною мірою лібералізована. І критика з боку сільгоспвиробників триває і досі. Тому йдеться про мінімізацію ризиків у разі підписання Угоди про Асоціацію з Європейським союзом.

«Ризики дійсно є. Ми мали домовленість, що для країн Євросоюзу будуть скасовані митні бар’єри, скасовані експортні дотації, зменшені внутрішні дотації. Це б допомогло вітчизняному сільгоспвиробнику бути більш конкурентним. Але по факту під час формування бюджетного розпису цього не відбулося. Тому наші рішення щодо підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, так само як і вся зовнішньоекономічна політика, мають бути політикою виважених, обміркованих рішень, в основі яких лежить здоровий прагматизм та національний інтерес. Тому краще витримати критику аніж зазнати втрат завтра», − наголосив Микола Присяжнюк.

За словами Міністра, також незрозуміла вимога МВФ щодо поступової відмови від пільгового режиму оподаткування у сільському господарстві, обсяг якого цього року становитиме понад 18 мільярда гривень непрямої підтримки. За умов її виконання виникає загроза конкурентоспроможності окремих галузей аграрного сектору.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ