У Львові вшанували пам'ять Ольги Басараб

У Львові вшанували пам'ять Ольги Басараб

13.02.14 11:21 0 803
12 лютого 2014 року понад півтори сотні жителів Львівщини у 90-ті роковини з дня смерти Ольги Басараб прийшли до її могили на Янівському кладовищі у Львові. Серед присутніх були керівники громадських і молодіжних організацій, представники обласної та міської влади.

Розпочалися заходи зі спільної молитви та проведення чину панахиди. Після цього представники депутатського корпусу, виконавчої влади міста й області, громадські діячі та молодь поклали квіти до могили Ольги Басараб.

Під час заходу громада також вшанувала й сучасних борців, які полягли у боротьбі за Україну.

Довідка: Ольга Басараб народилася 1 вересня 1889 року на Рогатинщині. Організатор 1-ї жіночої чоти Українських Січових Стрільців у Львові. У 1918–1923 роках працювала в Посольстві України у Відні, водночас була українською розвідницею. З метою збору військово-стратегічної та політичної інформації вона відвідувала Данію, Німеччину, Норвегію та інші держави. Провадила благодійницьку й просвітницьку діяльність у Комітеті допомоги пораненим і полоненим у Відні та в Комітеті допомоги цивільному населенню, за що була відзначена Міжнародною організацією Червоного Хреста. Член управи Українського жіночого союзу у Відні. 1923 року переїхала до Львова, де співпрацювала з Українською військовою організацією (УВО), була зв'язковою полковника Євгена Коновальця. Як члена УВО її й заарештувала польська поліція. Після трьох днів допитів під тортурами, в ніч на 12 лютого 1924 року, націоналістку знайшли повішеною в камері. Українці не повірили в самогубство героїні. Відбулося слідство, однак доказів було замало, і винних у смерти Ольги Басараб так і не покарали.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мілевський розглядає ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ