Штраф 340 грн за нероздрукування чеків на декількох Реєстраторах Розрахункових Операцій

Штраф 340 грн за нероздрукування чеків на декількох Реєстраторах Розрахункових Операцій

13.02.14 11:37 0 1112
Державна податкова інспекція вирішила застосувати фінансові санкцій опираючись на акт перевірки. Сума штрафу за нероздрукування фіскального чеку складає 340 грн за кожен з випадків нероздрукування звітних чеків на 3-х Реєстраторах Розрахункових Операцій.

Раніше Верховний Суд України постановив (п. 4 статті 17 Закону про РРО), що нероздрукованя чеків та їх незберігання у книзі обліку розрахункових операцій — це лише одне порушення, і немає значення скільки було таких чеків. З цього випливає, що і штраф накладається тільки 1 раз (340 грн).

Але ж ДПІ цей факт не зупинив і, оскільки вони не могли застосовувати штрафні санкції за кожен окремий нероздрукований чек — вони вирішили спробувати застосувати штрафні санкції за нероздруковані звітні чеки на декількох Реєстраторах Розрахункових Операцій. І було прийнято рішення застосувати штрафні санкції: 340 грн за кожен з випадків нероздрукування чеків на 3-х Реєстраторах Розрахункових Операцій.

Але як би це не здавалося дивним — позиція судів кардинально відрізнялась.

Так суд 1-ї інстанції та апеляційний суд зробили висновок, що неправомірно застосовувати штраф за кожен випадок подібного нероздрукування. Розраховувати штрафні санкції потрібно дивлячись на кількість Реєстраторів Розрахункових Операцій, на яких не було роздруковано звітних чеків, а кількість подібних щоденних нероздрукувань не має значення.

А от касаційний суд вирішив, що ДПІ цілком правомірно застосувала штрафніі санкції за кожен окремий випадок нероздрукування звітних чеків, бо порушення вимог п. 9 статті 3 Закону №265/95-ВР, які допустив госпсуб'єкт є триваючим правопорушенням

Верховний суд України висловив свою позицію щодо данного питання. Суд дійшов наступного висновку у справі №21-89а13, постанову щодо якої ухвалили 16.04.2013 року: за порушення, про які йде мова у пункті №4 статті 17 Закону про Реєстратори Розрахункових Операцій — орган державної податкової служби має право застосувати тільки 1 штрафну санкцію (340 грн), і зовсім не має значення кількість випадків нероздрукування звітних чеків та/або їх незберігання в книзі обліку розрахункових операцій, що були виявлені під час перевірки СПД здійснюючого розрахункові операції за послуги (товари).

Не виконання суб'єктом підприємницької діяльності обов'язку щодня друкувати фіскальний звітний чек на протязі певного періоду являється продовжуваним порушенням, а не зберігання роздрукованих чеків у КОРО — триваючим порушенням.

І кількість Реєстраторів Розрахункових Операцій у госпсуб'єкта ніяк не спростовує данний висновок (Постанова ВСУ від 04.06.2013 р. № 21-155а13).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Вінниччині піротехніки ...

КОМЕНТАРІ