На Хмельниччині микола Муляр пройшов через подвійне пекло Афгану і Чорнобиля

На Хмельниччині микола Муляр пройшов через подвійне пекло Афгану і Чорнобиля

14.02.14 13:05 0 776
Жорстока Афганська війна, двобій з невидимим ворогом на Чорнобильській атомній електростанції та небезпечна служба в органах внутрішніх справ завдали значної шкоди здоров'ю Миколи Муляра, колишнього співробітника Дунаєвецького райвідділу міліції. Але складні життєві випробування не зламали нашого героя — він і активно працює та з радістю допомагає іншим, от тільки вкриті сріблом скроні постійно нагадують про пережите…

15 лютого 2014 року виповнюється 25-та річниця від дня виведення обмеженого контингенту радянських військ з території республіки Афганістан. Близько 4 тисяч наших земляків пройшли важкі випробування у цій війні, проявивши героїзм, самопожертву, військову відвагу та доблесть, із них близько сотні командирів та бійців, доля яких пов'язана зі службою в органах внутрішніх справ. Всі вони згадують особливу атмосферу братерства та взаємовиручки під час бойових дій, а також з сумом розповідають про велику кількість загиблих на їхніх руках побратимів.

Є що згадати і нашому герою Миколі Муляру… Народився він у 1963 році в мальовничому селі Кривчик, що на Дунаєвеччині. Як і більшість його ровесників, зазнав босоногого дитинства та важкої селянської праці. Після здобуття у Кам’янець-Подільському училищі спеціальності слюсаря-налагоджувача працював на Одеському цементному заводі, звідки був призваний в армію.

Військову підготовку проходив у навчальному центрі узбецького міста Термез і, як вірний присязі, у складі мотострілецького полку був передислокований в Афганістан. З березня 1982 по серпень 1984 року Микола Олександрович брав активну участь у бойових діях на території провінцій Баміан, Падшер та Баграм. Окрім того, супроводжував наші колони з бійцями та провіантом, охороняв автомобільні дороги тощо. А в серпні 1983 року Микола Муляр брав участь у ліквідації бандформувань моджахедів, їх вогневих точок і складів у провінції Джалалабад і був нагороджений медаллю «За бойові заслуги».

Навесні 1984 року наш герой опинився на межі життя і смерті… Під час охорони дороги Кабул — Баграм разом з бойовими побратимами потрапив в оточення бойовиків, яке в десятки разів перевищувало сили радянських військових. Від вибуху міни Микола зазнав важкої контузії і лише чудом залишився живий.

По поверненні додому Микола Олександрович працював водієм Дунаєвецької автоколони, звідки був відібраний на службу в органи внутрішніх справ. Як водій чергової частини Дунаєвецького райвідділу міліції постійно брав участь у затриманні правопорушників та конвоюванні злочинців.

Та минуло зовсім мало часу, і доля змусила Миколу Муляра пройти нову перевірку на міцність. Понад 3 місяці він був задіяний у заходах по ліквідації найбільшої у світі техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС. Микола Олександрович щоденно бував у 30-кілометровій зоні, супроводжував колони автомашин, що їхали на станцію, охороняв громадський порядок, затримував правопорушників та мародерів. Допомагав і літнім людям, які відмовились залишати зону підвищеної радіації — привозив їм продукти, порався по господарству.

Та й вийшовши на заслужений відпочинок, Микола Муляр бере активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді, виступає в трудових колективах та школах.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: на Тячівщині ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ