Волинянин-афганець Микола Мартинець: "Відчуваю біль у серці за кожного полеглого товариша і вину за те, що вижив…"

Волинянин-афганець Микола Мартинець: "Відчуваю біль у серці за кожного полеглого товариша і вину за те, що вижив…"

15.02.14 18:22 0 1096
15 лютого 2014 року виповнилася 25-та річниця виведення радянських військ з Республіки Афганістан.

Афганська війна назавжди залишиться в пам’яті тих, хто пройшов її пекло, і тих, чиї рідні звідти не повернулися… Навіть напередодні 25-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан, душевні рани матерів, сини яких, виконуючи військовий обов’язок, не загоїлися. Добрим словом згадують полеглих і бойові побратими…

– Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані – наш співвітчизник. Та найгірше, що кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афгану – також наш співвітчизник… – не приховуючи суму, розповідає Микола Мартинець, котрий і нині трудиться у відділі Державної служби охорони при УМВС України у Волинській області.

Микола Леонідович потрапив на війну у жовтні 1980 року у складі обмеженого контингенту радянських військ у Афганістані. На той час 18- річний сержант збройних сил СРСР 59-ї автомобільної бригади, яка дислокувалася у Кабулі, командував відділенням автомобільного взводу. З жовтня 1980 року до травня 1982 року Микола Мартинець об’їздив багато афганських доріг, на яких бувало «все»:

– Часто було страшно, та найгірше – коли втрачали бойових друзів. За період служби на афганській землі наш підрозділ втратив кожного восьмого. Коли повертався додому, і навіть зараз, відчуваю біль у серці за кожного полеглого товариша і якусь вину за те, що живив…

Після демобілізації зі збройних сил Микола повернувся на Волинь. Здобув освіту, одружився, виховував двох синів.

Нині Микола Леонідович працює юрисконсультом відділу Державної служби охорони при УМВС України у Волинської області. Тож колектив щиро бажає Миколі Леонідовичу міцного здоров’я, родинного затишку і Божого благословення.

Ігор ПРОЦЕНКО,

ВДСО при УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Театр “Учні” презентував ...

КОМЕНТАРІ