У ЄС застерегли щодо зовнішнього тиску на Молдову

У ЄС застерегли щодо зовнішнього тиску на Молдову

15.02.14 10:24 0 960
Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу висловив сподівання, що Молдова зможе вирішити своє геополітичне майбутнє самостійно, без зовнішнього тиску. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виступаючи у Брюсселі після зустрічі з президентом Румунії Траяном Бесеску, який прибув із візитом, керівник Єврокомісії повідомив, що обговорював із гостем шляхи створення нових транспортних зв’язків Молдови з країнами Євросоюзу, зокрема, шосейних і залізничних, а також шляхів постачання електроенергії.

Баррозу наголосив, що на цю мету ЄС надасть кошти зі своїх фондів, а також працюватиме з міжнародними фінансовими інституціями, щоб вони теж підтримали ці проекти.

Позавчора комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, правосуддя і внутрішніх справ проголосував за скасування візового режиму для громадян Молдови до країн-учасниць Шенгенських угод. Очікується, що Європарламент затвердить це рішення під час пленарної сесії 25 лютого. Припускають, що в такому разі безвізовий режим для короткотермінових поїздок громадян Молдови до «шенгену» зможе набути чинності вже в середині року.

Молдова парафувала угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді минулого року на саміті ініціативи «Східне партнерство» в литовському Вільнюсі – тоді ж, коли Україна відмовилася підписувати свою вже парафовану таку угоду, фактично під тиском Росії. Раніше від своєї асоціації з ЄС відмовилася Вірменія, заявивши, що вступатиме натомість до Митного союзу під проводом Росії.

Кишинів сподівається, що свою угоду з Євросоюзом підпише вже в серпні цього року. Але існують побоювання, що Росія і тут може вдатися до економічного й політичного тиску, щоб змусити Молдову відмовитися від цього.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Чернівцях вшанують ...

КОМЕНТАРІ