На Тернопіллі бережанські військові вшанували воїнів-афганців

На Тернопіллі бережанські військові вшанували воїнів-афганців

15.02.14 15:32 0 1011
Двадцять п'яту річницю виведення військ з Афганістану вшанували у 777-му окремому Прутському ордена Червоної зірки полку матеріального забезпечення Тилу Збройних Сил України, що у райцентрі Бережани на Тернопільщині. Ця військова частина (до 2002 року 777 окремий автотранспортний батальйон) в період з 27 січня 1982 року по 28 квітня 1983 року у повному складі виконувала бойові завдання на території Республіки Афганістан.

Особовий склад батальйону підвозив матеріальні засоби для 40-ї Армії. Перевезення вантажів здійснювалося на особливо небезпечних маршрутах: Кабул, Джелалабад, Гардез, Ганзі, Меймене, Дарзап, Файзабад, Пулі-Хумрі (всього понад 40 маршрутів). Виконання завдань ускладнювалося великою протяжністю доріг (від 140 до 800 км) в умовах високогіря через стратигічний перевал Саланг у горах Гіндукуш, який з'єднує північну і центральну частину країни. Автомобільні колони багаторазово обстрілювалися із автоматичної зброї душманами. Втрати автомобільного батальйону за час перебування в Афганістані –4 військовослужбовці вбито та понад 30 поранено.

До військової частини завітали однополчани воїни-афганці, які у складі батальйону виконували інтернаціональний обов'язок. Там на них, окрім особового складу полку, вже чекали й представники органів місцевого самоврядування. Разом із теперішнім поколінням українських воїнів присутні пом'янули тих, хто не повернувся живим на Батьківщину хвилиною мовчання.

Перед особовим складом полку виступив рядовий запасу Василь Палащук, учасник бойових дій в Афганістані у складі автобату. За його словами, завдання батальйону полягало у забезпеченні військ різними вантажами, здебільшого паливно-мастильними матеріалами.

– Не легко нам, тоді ще молодим хлопцям, прийшлося на афганських дорогах. Там не існувало жодних правил. Пригадую одну страшну трагедію, учасником якої довелося побувати і мені. У листопаді 1982-го у тунелі Саланг, довжиною майже три кілометри зустрілося дві колони. Одна йшла з Північної частини країни, а інша – з Центральної. Душмани замінували тунель, у якому підірвався один із автомобілів. Утворилася величезна “пробка”. Тоді там задихнулися чадним газом і загинули понад 170 чоловік. Після цього командування 40-ї армії ввело наступне правило дорожнього руху: по парних числах колони через Саланг слідували в один бік, а по непарних – в інший, – пригадав Василь Палащук.

Командир окремого полку матеріального забезпечення Тилу Збройних Сил України полковник Сергій Фортельний нагородив учасників бойових дій в Афганістані грамотами та висловив сподівання, що трагічні сторінки історії будуть належним чином проаналізовані та ніколи не повторяться.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ