«І древній оберіг, і стильний атрибут: сорочка-вишиванка»

«І древній оберіг, і стильний атрибут: сорочка-вишиванка»

16.02.14 02:18 0 2973
У фондах Керченського історико-культурного заповідника зберігається колекція тканин, яка включає найрізноманітніші предмети. Це знамена, прапори, вимпели переможців соціалістичного змагання, пам'ятні та почесні стрічки, предмети побуту: різноманітні рушники, серветки, облямівки, куточки. Є зразки жіночого, чоловічого та дитячого одягу. Нещодавно до фондів заповідника була передана чоловіча українська сорочка-вишиванка 50-60 років ХХ століття.

Сорочка - вишиванка являє собою один із зразків української чоловічої національної одягу. Вона зшита з широкого цілісного шматка штапельної тканини білого кольору з розширюється донизу станом. Рукава довгі, прямі, з вузькими манжетами та коміром-стійкою. Попереду неглибокий розріз пазухи прикрашений багатобарвним геометричним орнаментом, що виконаний вишивкою в техніці дрібного хреста нитками синього, блакитного, жовтого, рожевого і чорного кольору. Основна частина вишивки розташована по обидві сторони пазушні розрізу, орнаментовані також манжети і комір-стійка.

Сорочки такого типу були популярні в південних районах України наприкінці ХІХ - першій половині ХХ ст.

Зараз сорочка-вишиванка є візитною карткою України, своєрідним вираженням її самобутньою краси, історії.

Століттями складалися багатства народного орнаменту, з цієї величезної скарбниці нічого не зникало. Зношувались вишиті речі, але старі візерунки повторювалися, видозмінювалися, до них додавалися нові мотиви.

Майже всі історичні епохи залишили слід у вишитих узорах. Однак орнамент вишивки жив не тільки зразками минулого. Поряд із зміненими і оновленими давніми мотивами, в шиття ХIХ -ХХ століть знаходили відображення реальні події і сучасні теми. На творчість вишивальниць впливали смаки замовників, які часто пропонували для копіювання привізні товари з країн Європи і Сходу.

Широко поширені були в цей час альбоми із зразками візерунків вишивок, які видаються в Росії і Європі. Але майстрині віддавали перевагу класичним зразкам, які своїм корінням сягало ще народні традиції. Зважаючи давнину цього виду одягу, на сорочці розташування декору часто пов'язують з ранніми етапами розвитку одягу, коли орнамент відігравав не тільки естетичну, а ще й оберегову, символіко- магічну роль. Вишивка розташовувалася на тих частинах одягу, які як би відкривали доступ до тіла людини - нею прикрашалися горловина, нагрудна частина, поділ, низ рукавів.

У 70-80 роки ХХ століття активізувався інтерес до багатого спадщини народної вишивки, одягу. До народних традицій костюма зверталися художники, які працювали на підприємствах художніх промислів і в будинках моделей. Поява нових матеріалів вплинуло і на характер вишивки. Поширення отримала машинна вишивка, яка використовувалася при обробці деяких видів одягу.

Сьогоднішній день вніс свої корективи в традиційні вишиті візерунки. Сорочка- вишиванка стала атрибутом стильного поєднання з костюмом.

На вулицях українських міст все частіше можна зустріти чоловіків і жінок у сучасних вишиванках, що містить елементи українського етнічного костюма. А придбати вишиванку в Києві ви можете на сайті: kirushkos.com.ua.

Uzinform
Источник: http://www.kirushkos.com.ua/
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Тест-драйв BMW M135i: ...

КОМЕНТАРІ