В Закарпатській області а біль Афгану - навіки…

В Закарпатській області а біль Афгану - навіки…

17.02.14 16:45 0 1171
Вісім десятків закарпатських міліціонерів воювали у «гарячих точках» планети, з них 44 пройшли через пекло Афганістану.

15 лютого відзначається 25-та річниця з дня виведення радянських військ і закінчення кровопролитної війни в Афганістані, яка упродовж десяти років забрала понад 15 тисяч життів радянських солдатів, а ще понад 54 тисячі зазнали поранень.

Серед сотень тисяч військовослужбовців так званого обмеженого контингенту радянських військ, на цій далекій війні в пісках Афганістану побували й 44 закарпатці, які після повернення додому пов′язали своє життя з міліцією.

15 лютого 1989 року нарешті закінчилась та кровопролитна й по суті нікому не потрібна війна, й останній радянський солдат на чолі з командувачем 40-ї армії генералом Громовим повернулися додому. З того часу минуло вже чверть століття, й в Україні, як пам'ять про ті буремні події, у цей день вшановують усіх учасників бойових дій на території інших держав.

- На Закарпатті загалом 81 колишніх міліціонерів, а нині пенсіонерів ОВС, брали участь в збройних конфліктах у різних «гарячих точках» планети,- розповідає голова Ради ветеранів УМВС Віктор Отовчиць. – З них найбільше – 44 були учасниками Афганської війни. 10 воювали в Югославії, 9 – в Чехословаччині, по три – в Анголі та Єгипті, по одному – в Алжирі, Кубі, Сирії, Іраку та Вірменії.

Більшість з них побували на війні під час строкової служби в Збройних Силах СРСР, а вже пізніше, після демобілізації з армії, пов′язали своє життя з міліцією. Чимало з них закінчили тодішній Харківський юридичний університет, й працювали слідчими, оперативниками, керівниками міліцейських служб і підрозділів. Серед них – Микола Стець, Михайло Марина, Василь Понзель, Ігор Зінчук та багато інших.

Четверо майбутніх міліціонерів повернулися з Афганістану з бойовими нагородами. Зокрема, колишній заступник начальника Свалявського райвідділу міліції майор Ярослав Боднар в армію прийшов уже після закінчення військового училища, і в Афганістані перебував у званні старшого лейтенанта. Був заступником командира роти, командиром штабу роти. За успішне проведення у військову частину автоколони з боєприпасами був нагороджений медаллю «За бойові заслуги». Аналогічні медалі мають майор міліції Іван Манайло, колишній старший слідчий Іршавського райвідділу, капітан міліції Анатолій Садовський, колишній командир роти ППС Ужгородського міськвідділу міліції, старший прапорщик Іван Яртим з Мукачівського райвідділу міліції.

Підполковник міліції Ігор Зінчук, колишній начальник відділення з розслідування ДТП слідчого управління УМВС, проходив службу в Афганістані з серпня 1986 по травень 1988 року в розвідбаті в провінції Кундуз. Колишній старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління підполковник Михайло Марина служив в Афганістані з листопада 1981 по квітень 1983 рр., охороняв аеродром в м.Кандагар. Полковник міліції у відставці Василь Понзель, екс-начальник Ужгородського міськвідділу, Великоберезнянського райвідділу міліції та НДЕКЦ, служив в Афганістані у 1984-1986 рр., охороняв каравани з вантажами, які йшли з прикордонного міста Кушка на територію Афганістану. Полковник міліції Микола Стець, колишній перший заступник начальника слідчого управління УМВС, служив в Афганістані в розвідбаті з квітня 1984 по жовтень 1986 рр. Нагороджений медаллю «За відвагу». Підполковник міліції Зіновій Розлуцький, колишній старший інспектор чергової частини УБОЗ УМВС, служив в Афганістані з квітня 1984 по листопад 1985 рр.

- Всі вони віддали частину свого життя та здоров′я в ім′я виконання інтернаціонального обов′язку, - каже Віктор Отовчиць.- Зараз історики та політики судять, потрібна була та війна чи ні. Моя думка така: вони в той час були солдатами, й чітко виконували вимоги військової присяги, яку давали. Шкода лише, що багато хто не повернувся додому з тої далекої війни…

15 лютого вшановано не лише воїнів-афганців, а й всіх учасників бойових дій на території інших держав. О 12.00 в суботу на Православній набережній Ужгорода біля пам′ятника загиблим воїнам «Скорботна мати» відбудеться мітинг-реквієм за участі керівництва області, міста, закарпатської міліції, самих учасників бойових дій та матерів загиблих воїнів.

- Минають дні, ідуть роки,

Життя листки перегортає,

А біль Афгану – навіки…

Ми пам′ятаємо ваш ратний подвиг. Ніхто не забутий, і ніщо не забуто!

Володимир ПАВЛЮХ,

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: нещасний ...

КОМЕНТАРІ