Артроз шийного відділу хребта

Артроз шийного відділу хребта

25.02.14 17:29 0 2527
Артрозне враження шийного відділу хребта займає друге місце після захворювання поперекового відділу. Різноманіття клінічних проявів шийного остеохондрозу визначається анатомо-фізіологічними особливостями шийного відділу хребта і складністю багатьох патогенетичних механізмів. Зазвичай у одного і того ж хворого в процесі захворювання є декілька синдромів, що виникають одночасно або послідовно. Виразність клінічних проявів остеохондрозу шийного відділу залежить від ступеня вираженості і характеру структурно- функціональних змін диска і оточуючих його тканин. Детальніше читайте на http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-sheynyy_osteokhondroz-3358.

Артрозних процес при остеохондрозі розвивається поступово і з віком прогресує. У літніх і старих людей, на відміну від молодих і середнього віку, шийний остеохондроз часто поєднується зі спондилезом, унковертебральний артрозом, артрозом дугоотростчатих суглобів і міжостистими артрозом. Найбільша вираженість і частота клінічних проявів відзначається в осіб самого працездатного віку - 30 - 50 років. Зазвичай клінічна картина розвивається повільно, поволі, без ясно вираженого початку. Найчастіше вона характеризується хворобливістю, локалізованої в нижній частині шиї, часто віддає в плечі. Однак болі можуть наступити раптово у вигляді гострої цервікобрахіалгіі або кривошиї.

Клінічні прояви і симптоми шийного остеохондрозу

При шийному остеохондрозі в клінічних проявах захворювання частіше зустрічаються рефлекторні, потім корінцеві і корінцево - судинні синдроми. Крім того, нерідко спостерігаються компресійно- спинальні (дискогенна цервікальна міопатія) і церебральні синдроми, пов'язані з порушенням кровообігу в системі вертебрально- базилярних артерій.

Рефлекторні синдроми проявляються м'язово- тонічними, вегетативно -судинними і нейродістрофіческімі порушеннями. При цервикалгии (простреле) гострий біль локалізується в шийному відділі хребта, посилюється при русі. Для хронічної цервикалгии характерні біль, відчуття дискомфорту, «хрускіт» при русі голови. Нерідко при цьому хворий приймає вимушене положення голови через больового синдрому, при огляді визначається сплощення або посилення шийного лордозу, обмеження рухливості і викривлення шиї в бічному напрямку, напруга і болючість м'язів, при пальпації - хворобливість остистих відростків і міжхребцевих дисків.

При цервікокраніалгіі біль давить, стискає характеру, іноді з іррадіацією в віскі і очні яблука, іноді тимчасове зниження гостроти зору, періодично почуття «плям» перед очима, світлобоязнь. У генезі перерахованих скарг грає роль роздратування шийних симпатичних ганглій.
Источник: http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-sheynyy_osteokhondroz-3358
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Огляд автомобіля Nissan ...
Наступна новина: Вибір стоматолога

КОМЕНТАРІ