Українські церкви закликають об’єднатися

Українські церкви закликають об’єднатися

26.02.14 14:22 0 681
Синод Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) запропонував духовенству УПЦ Московського патріархату невідкладно розпочати діалог про об’єднання.

Таке рішення прийняв синод УПЦ КП, повідомляє «Комерсант-Україна».

З цим же закликом синод звернувся до деяких єпархій Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

Синод закликав до «невідкладного подолання розділення православної церкви в Україні».

«Очевидна необхідність утворення єдиної помісної Української православної церкви, яка гратиме об’єднуючу роль у суспільстві. Суперечності між нашими церквами поглиблюють громадський поділ. За Божою допомогою цьому слід покласти край!» – йдеться у заяві.

Синод УПЦ КП тут же направив звернення до духовенства УПЦ МП.

«Нам слід відкинути всі колишні образи. Ми повинні негайно почати діалог про об’єднання в єдину помісну православну церкву. Переконані, що Вселенський патріарх і більшість інших помісних православних церков визнають автокефалію єдиної УПЦ», – заявили в УПЦ КП.

Зі схожим закликом УПЦ КП звернулася до деяких єпископів УАПЦ, але безпосередньо до предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова) синод не звернувся, заявивши, що особиста позиція митрополита завжди заважала об’єднанню церков.

В УПЦ КП вважають, що зараз, через різке ослаблення впливу Росії, об’єднання церков може відбутися.

«Існуючий поділ має зовнішньополітичну причину – дії Кремля. Але враховуючи, що зараз вплив Росії на Україну різко ослаб, об’єднання може відбутися», – заявив секретар Синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

У свою чергу в УПЦ МП сприйняли ініціативу УПЦ КП досить стримано.

«Це не перше звернення УПЦ КП до нас. Як і ми безліч разів пропонували УПЦ КП повернутися в лоно церкви, з якого вони вийшли. Найближчим часом ми оголосимо нашу позицію щодо цього питання», – сказав представник УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, повідомляє «Українська правда».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові представники ...
Наступна новина: Василь Фелик: ...

КОМЕНТАРІ