Тернопільщина до ювілею Кобзаря презентувала антологію ”Слово про Кременець“

Тернопільщина до ювілею Кобзаря презентувала антологію ”Слово про Кременець“

26.02.14 14:18 0 817
Ректор, професор Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім. Тараса Шевченка Афанасій Ломакович презентував на зустрічі представників навчальних закладів установ освіти і науки, які носять ім’я Тараса Шевченка, антологію ”Слово про Кременець“.

Літературно-художнє видання ”Слово про Кременець“ побачило світ у львівському видавництві ”Місіонер“. Високу оцінку йому дав поет, літературознавець Борис Щавурський: ”На мою думку, ”Слово про Кременець – книга унікальна, оскільки щось не пригадую, аби чимось подібним міг похвалитися будь-який обласний центр. Утім, Кременець цього вартий… Хотілось би відзначити фундаментальний підхід укладачів ”Слова…“, їхню ерудованість і добрий як художній, так і естетичний смак“.

Упорядниками антології виступили Афанасій Ломакович, Теодозій Присяжний, Гаврило Чернихівський, Олег Василишин, Тамара Сеніна. Літературне редагування здійснили Теодозій Присяжний і Лілія Невідомська. Художній редактор – Андрій Кісь. Комп’ютерна верстка Нелі Мацули. Коректори – Людмила Ростківська, Аліна Шульган, Уляна Крук. Вагомий внесок у підготовку книги зробили краєзнавець Сергій Медведєв, головний редактор газети ”Замок“ Анатолій Багнюк, завідувач видавничого центру інституту Сергій Юрчук, майстер комп’ютерного дизайну Василь Деревінський.

Твори українських і польських класиків і сучасних авторів в цьому ілюстрованому, об’ємному за обсягом виданні (407 с.) впорядковано у три розділи: ”Кременець у фольклорі та художніх творах“, ”Волинські Афіни у красному письменстві“ та ”Кременець у спогадах, листах і виступах“. Відкриває книгу передмова, а завершують відомості про використані літературні джерела та про колектив упорядників. Ілюстровано ”Слово про Кременець“ світлинами сучасних фотохудожників, насамперед, майстра народної творчості Петра Данилюка, Юрія Левандовського, і майстрів фотомистецтва 20 – 30-х років минулого століття, роботами художників-кременчан та викладачів нашого інституту, зокрема, заслужених художників України Євгена Удіна та Григорія Омеляна, а також Богдана Романюка, Олександри Панфілової, Романа Левандовського, Олени Васильчук тощо.

У передмові дається оцінка Кременцю як місту української вітчизняної культури, що зберігало своє національне духовне коріння і разом з тим збагачувалося творчими надбаннями представників духовної культури інших народів: польського, російського, єврейського.

Антологія передана академіку НАН України Миколі Жулинському – директору Інституту літератури ім.Тараса Шевченка, науковій інституції, спільно з якою науковці Кременецького інституту та участю представників польської літературознавчої науки готують Міжнародний науковий симпозіум ”Тарас Шевченко і Юліуш Словацький – пророки у своїй Вітчизні“, приурочений 200-річному ювілею Великого Кобзаря і 205-річчю від дня народження класика польської літератури.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові представники ...

КОМЕНТАРІ