МАЛЬОВНИЧЕ ТЕРНОПІЛЛЯ - ЗБАРАЖЧИНА

МАЛЬОВНИЧЕ ТЕРНОПІЛЛЯ - ЗБАРАЖЧИНА

26.02.14 09:04 0 763
Збаразький район – перлина Тернопільської області. Цей край багатий первісними куточками, що ваблять око своїми пейзажами, чистими річками й цілющими озерами. У ньому сплелась сива давнина церков і унікальних своєю красою палаців та замку.

У глибину тисячоліть сягають витоки історії славного міста Збараж. Перша літописна згадка про Збараж відноситься до 1211 року, але за довго до цього місто на річці Гнізна було одним із найбільш укріплених центрів краю.

В Збаражі на вершині гори знаходиться перлина архітектури та історичний скарб цілого Тернопільського краю – Збаразький замок. Заслуга його зведення належить останнім представникам роду князів Збаразьких – Юрію і Христофору. в замку розміщені виставкові зали з тематичними експозиціями, виставками, картинною галереєю, музейними відділами. Виставкові зали Збаразького замку дають повну картину історії ремесел, мистецтва та історію краю в цілому. Замковий палац оточений прекрасним парком, якому вже більше 100 років.

Проглядається практично з усіх точок Збаража головна архітектурна домінанта міста Величний костел. Бернардини з'явилися в Збаражі в 1627 р. на запрошення князя Єжи Збаразького, каштеляна краківського. Він збудував для них дерев'яний монастир та розпочав будівництво мурованих костелу та кляштору. Через 50 років турки спалили костел. Відбудова монастиря була завдяки братам Потоцьким. Зберігся монастир дотепер.

Дзвіниця (1746-1755, архітектор Йоган Ганц) є складовою комплексу монастиря бернардинів. Розміщена на північ від костелу, прилягає до оборонних мурів, що оточують комплекс. На відміну від костелу, дзвіниця не була ушкоджена під час пожежі 1788 р., а тому зберегла свої первісні барокові форми.

У збаразькому районі є прекрасне смт. Вишнівець. Об’єктами туризму у Вишнівці є замок, який був родовим гніздом і славою могутнього роду князів Вишневецьких з 1494 року. Тут народився Дмитро-Байда Вишнівецький, легендарний засновник козацької дружини на Малій Хортиці (1550 р.), що стала першим прототипом Запорізької Січі на Дніпровських порогах та найстаріша споруда, Вознесенська церква 1530 року, залишки валів та бастіонів, брами XVIII ст. парк XVIII-ХІХ століття, а також монастир кармелітів.

Самобутня Збаражчина назавжди залишається в серцях туристів і подорожуючих, які хоча б раз мали нагоду побувати у цьому чарівному краї.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Молимося, щоб церква не ...

КОМЕНТАРІ