Підбито підсумки першого етапу проекту «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади»

Підбито підсумки першого етапу проекту «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади»

27.02.14 12:34 0 906
Про результати успішної взаємодії мешканців міста та місцевої влади говорили у вівторок, 25 лютого, під час прес-конференції присвяченій підбиттю підсумків першого етапу проекту «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади» у конференц-залі «ВолиньМедіа».

За словами заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева, підсумки проекту у Луцьку уже перевершили очікувані результати. Лучани отримали реальну можливість не лише донести ту чи іншу проблему у місті до структурних підрозділів та комунальних підприємств Луцької міської ради, а й налагодити з ними зворотній зв'язок. Натомість, працівники місцевої влади навчились діяти більш відкрито та по можливості швидко реагувати на отримані повідомлення.

Оскільки Луцьк є першим з пілотних міст, де дієво реалізовується проект, він стане прикладом ефективної взаємодії влади та громади для інших міст. Тарас Яковлев переконаний, що майбутнє саме за таким видом діалогу між жителями міста, представниками громадських організацій та Луцькою міською радою.

Координатором проекту «Відкрите місто» у п'яти містах була громадська організація Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу. З усіх пілотних міст проекту він запрацював у Луцьку, Бурштині, Сумах, Запоріжжі та Тростянці. Не вдалось налагодити роботу системи «Відкрите місто» у м. Миколаїв.

Команда експертів ЦПАВК здійснювала модерацію веб-платформи, консультування відповідальних за роботу з системою працівників місцевої влади, проводила інформаційну та рекламну кампанії. Уже відбулось 2 засідання робочої групи, де представники місцевої влади висловлювали власні пропозиції щодо удосконалення системи, ряд з яких будуть впроваджені уже на наступних етапах реалізації проекту.

Як розповів голова організації Михайло Наход, на сьогоднішній день співпраця в рамках проекту є досить плідною. До системи «Відкрите місто» залучено 6 структурних підрозділів Луцької міської ради та 9 комунальних підприємств. За весь період роботи від користувачів надійшло 107 повідомлень, 35 з яких комунальникам вдалось вирішити. Ще 2 проблеми мешканці міста розв'язали самостійно.

Усі без винятку повідомлення від користувачів проходять через Центр надання адміністративних послуг, який контролює роботу усіх інших структур, задіяних у системі. Крім того, лучани мають можливість більше дізнаватися про роботу веб-платформи «Відкрите місто» через інформаційні термінали, розташовані в департаменті «Центр надання адміністративних послуг». Також, як зазначила директор департаменту ЦНАП Лариса Карп'як, в приміщенні департаменту виділено спеціальне робоче місце, де лучани мають можливість зареєструватись на сайті http://opencity.in.ua та залишити повідомлення про проблему.

Присутня на прес-конференції начальник відділу канцелярії департаменту житлово-комунального господарства Наталія Діброва звернула увагу на те, що впровадження проекту «Відкрите місто» у Луцьку відкрило новий формат у спілкуванні мешканців міста з владою. Зросла довіра до органів місцевої влади та розширився список проблем з якими звертаються лучани у порівнянні з письмовими зверненнями.

Голова ВОГО «Асоціація регіонального розвитку» Петро Гоцалюк наголосив на тому, що в результаті впровадження цього проекту відбувся процес «дерадянізації процесу співіснування та співробітництва влади та громади», оскільки тут присутній елемент публічності. А голова «Фонду місцевого розвитку» Петро Верзун закликав представників місцевих ЗМІ активніше долучатись до проекту та інформувати лучан про можливості, які відкриває перед ними система «Відкрите місто».

На завершення координатори проекту поділились планами на майбутнє. Виконавчий директор Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Шелеп наголосив на технічному вдосконаленні системи. Зокрема, незабаром системою можна буде користуватись не лише з комп'ютерів, а й з планшетів та айфонів. Михайло Наход розповів про розширення географії проекту шляхом включення міст Тернопіль, Кіровоград та Сарни. А також звернув увагу на можливе залучення до проекту нових підрозділів.

Підтримка проекту «Запровадження моделі ефективної співпраці місцевої влади та громади міста для вирішення локальних проблем через впровадження елементів електронної демократії», що виконується Центром Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу в партнерстві з Луцькою міською радою, була здійснена Фондом Східна Європа в рамках програми «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади», що є ініціативою Фонду Східна Європа і виконується за фінансової підтримки Фонду Ч.С. Мотта та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За матеріалами Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Обама наказав Пентагону ...
Наступна новина: «Ленінопад» почався на ...

КОМЕНТАРІ