Вперше у відкритому доступі на сайті Е-архіву – записи ідеолога ОУН та УПА Петра Федуна

Вперше у відкритому доступі на сайті Е-архіву – записи ідеолога ОУН та УПА Петра Федуна

27.02.14 09:33 0 732
Вперше у повному обсязі Електронний архів визвольного руху публікує робочі записки, проекти документів та замітки про діяльність ОУН одного з провідних ідеологів та публіцистів збройного підпілля Петра Федуна – «Полтави».

Як повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху, Петро Федун – «Полтава» – керівник Головного осередку пропаганди Проводу Організації українських націоналістів, заступника голови Генерального Секретаріату Української головної визвольної ради, начальник політвиховного відділу Головного військового штабу Української повстанської армії, редактор та автор багатьох підпільних публікацій.

Робочі записи Петра Федуна – «Полтави» були вилучені чекістами в одному з його бункерів під час чекістсько-військових операцій 1948-1951 років (імовірно у 1950 році). Як розповів кандидат історичних наук, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Олександр Іщук, який опрацьовував документи, записи Федуна зроблені чорнилом у шкільному зошиті, в них багато виправлень, перекреслень, що свідчить про їх робочий характер.

«Серед документів є багато робочих нотаток, які Петро Федун робив для своїх наступних друкованих праць – різні нотатки, цитати з книг, думки, спостереження. Тут є замітки про діяльність підпілля, особливо про його пропагандистську та видавничу діяльність, які Федун робив, використовуючи звіти підпорядкованих йому ланок ОУН. Є також робочі проекти документів ОУН і Української головної визвольної ради, які він готував, а також згадки про окремих керівників підпілля, факти їх діяльності», – розповів Олександр Іщук.

Частина цих записів збереглася у справі № 398 з ф. 13 (колекція друкованих видань) Галузевого державного архіву СБУ. Згодом у 1959-1964 роках під час створення колекції документів КГБ УССР про боротьбу з ОУН і УПА (справ № 372, 376 та 398) ці записи Петра Федуна були долучені чекістами до справи 398 в окремому пакеті. Там вони і зберігаються досі.

«Чекісти приділяли аналізу записів Федуна – «Полтави» значну увагу. Про це свідчить, зокрема, резолюція на окремому аркуші, зроблена одним з керівників управління 2-Н Міністерства держбезпеки УССР Биковим. Ці записи чекісти вважали оперативно цінними, їх ретельно аналізували оперативники МҐБ і, швидше за все, був зроблений переклад», – підкреслив Олександр Іщук.

На думку істориків, записи Федуна – «Полтави» мають велике значення для вивчення його біографії, а також для з’ясування подробиць діяльності підпілля.

Ознайомитися з документами можна на сайті Електронного архіву Центру досліджень визвольного руху avr.org.ua за посиланням.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». в Е-архіві доступні копії 14444 документів. Місія проекту – робити минуле доступним.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ