Жадан: Зі східняками і кримчанами не варто говорити мовою ультиматумів

Жадан: Зі східняками і кримчанами не варто говорити мовою ультиматумів

27.02.14 13:51 0 739
Харків є сумновідомий як місто двох «дельфінів», що всім керують. Інтелектуальний та культурний простір від Добкіна і Кернеса не залежить. «Митці» для них ніхто, а вони ніхто для «митців».

Про це в інтерв’ю «Українській правді. Життя» заявив український письменник Сергій Жадан, який мешкає у Харкові.

Він зазначив, що діалогу між заходом України і південними та східними областями насправді не відбувається. «Є розмова людей, які й так знаходяться на одній хвилі. Це агітація вже загітованих. А ось із людьми, яких ми вважаємо своїми опонентами, з демонізованими східняками та кримчанами ніхто не говорить», – заявив письменник.

При цьому він зазначив, що сам не знає, як із такими людьми потрібно говорити, і сам не завжди знаходить із ними спільну мову.

«Очевидно, не варто говорити мовою ультиматумів, мовою ненависті. Наприклад, гасло «Слава нації – смерть ворогам» для них абстрактне й чуже. Коли я чую, як у Харкові російськомовні інтелігентні євреї повторюють це гасло, я, як українець, чогось не розумію. Про яку націю йдеться? Політичну? Етнічну? Для нас, східняків, дуже часто ці гасла не є важливими», – сказав Жадан.

Важливими, за його словами, скоріше, є гасла, що стосуються соціальної сфери: «Наприклад, треба пояснити, чому «Банду – геть». Мало хто це пояснює, адже для тих, хто стоїть на Майдані, це гасло є самодостатнім. А ось люди зі сходу України цього заклику можуть не розуміти: для них корумпованість влади не є достатньою причиною, аби вийти на вулицю. На сході інший менталітет: у їхніх очах всі політики – корупціонери. І зміна влади – це зміна одних корупціонерів на інших корупціонерів».

Також письменник зазначив, що йому в цій країні багато чого не подобається, але він хоче зберегти її цілісність. «Якщо західняки вибирають між більшою Україною та меншою Україною, то я вибираю між тим, що мої батьки житимуть в Україні, і тим, що вони житимуть в частині Російської імперії. Тому я буду до останнього стояти за єдність, хай навіть із людьми, погляди яких не поділяю. Це наша реальність, на жаль», – констатував він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: Чи діють у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ