Майдан вимагає закону, за яким громада може позбавити посади будь-якого чиновника

Майдан вимагає закону, за яким громада може позбавити посади будь-якого чиновника

27.02.14 08:17 0 714
На Майдані пролунали вимоги ввести в Україні закони, за якими громада через референдум може позбавити посади будь-якого чиновника.

Як йдеться в повідомленні, яке надіслали на електронну пошту IA ZIK, за можливість людей у будь-який час зібрати місцевий чи загальнонародний референдум, щоб звільнити скомпрометованих чиновників, боровся політолог Сергій Кемський, який загинув 20 лютого на Майдані від кулі снайпера. Він вважав, що такі механізми безпосереднього народовладдя стануть гарантією того, що досягнення Майдану не будуть вкрадені політиками, а народу більше не треба буде йти на жертви.

Вимоги озвучив Олександр Мельниченко (двоюрідний брат Сергія) 24 лютого зі сцени Майдану та 26 лютого в ефірі hromadske.tv та попросив усіх небайдужих людей до координації своїх дій задля розробки і прийняття відповідних законів.

Частину ідей про механізми прямої демократії Сергій Кемський опублікував у статті «Чуєш, Майдане?» на Українській Правді 19 грудня 2013.

Зокрема, Сергій писав: «Президента України можуть звільнити всі громадяни України; голову управління МВС області – мешканці відповідної області; голову апеляційного суду міста – городяни цього міста, голову районного суду – люди, що проживають у цьому районі; голову ЖЕКу – жителі будинків, які обслуговує ця контора. Універсальна підстава для звільнення – «втратив довіру громадян».

Також Сергій наголошував на відповідності закону про референдуми до європейських стандартів, зокрема, щоб для ініціювання референдуму достатньо було підписів 1-2% громади: «Якщо буде цифра в 2 відсотки, то для ініціювання референдуму про звільнення губернатора Харківщини буде потрібно зібрати близько 55 тисяч підписів; про звільнення мера Харкова – 35 тисяч підписів; про звільнення голови міліцейського відділку у Врадіївці – 200 підписів».

«Я назвав би це постійно діючою люстрацією: очищення не від тих, хто колись десь із кимось співпрацював, а від тих, хто тепер псує життя громадянам України чи може зважитися на це в майбутньому», – говорив Сергій.

«Йому не довелось жити у суспільстві, де свавілля влади можна зупинити мирним шляхом. Змусити політиків зараз прийняти закони прямого народовладдя – це обов’язок для тих, хто хоче віддячити героям Небесної Сотні та убезпечити свій народ від майбутніх жертв», – вважають друзі Сергія.

Друзі Сергія Кемського звертаються до політиків, юристів, журналістів, політологів, громадських діячів та всіх, для кого важлива справа Сергія з проханням допомоги у поширенні інформації, розробці та ініціюванні прийняття відповідних законів.

Довідка.

Кемський Сергій Олександрович народився 1981 р. Родом з Керчі, останні роки жив у м. Коростень. Навчався у Львові у ЛНУ ім. І. Я. Франка на політології. Учасник Інституту політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для «Української правди» та ін. видань.

Виступав за пряму демократію, кооперативний рух, шукав найбільш ефективні механізми взаємодопомоги, подолання міліцейського свавілля, контролю за політиками та боротьби з корупцією.

Був прихильником ненасильницького спротиву.

Допомагав у створенні організацій взаємодопомоги у Коростені та на Майдані. Вбитий снайпером 20 лютого 2014 р. на вул. Інститутській у Києві.

Похований у с. Яблунець, Житомирської області, звідки родом батьки.

Після похорону Сергія пам’ятник Леніну у м. Коростені було демонтовано. Його іменем у Коростені планують назвати вулицю. Мер та депутати м. Коростень на проводах Сергія пообіцяли, що ніколи не братимуть хабарі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЄС: Росія має визнати ...
Наступна новина: Нагляд за дорожнім рухом на ...

КОМЕНТАРІ