На Житомирщині міліція за допомогою громади повернула додому 11-річного втікача

На Житомирщині міліція за допомогою громади повернула додому 11-річного втікача

27.02.14 15:28 0 672
Через образу на рідних хлопчик з Радомишльського району залишив домівку та подався у мандри. Вже наступного дня небайдужі жителі райцентру, побачивши самотню дитину, викликали міліціонерів і ті повернули маленького втікача додому.

Про те, що її 11-річний син не ночував удома, 27-річна мати сповістила міліцію лише уранці. За словами заявниці, її дитина надвечір непомітно зникла з дому, коли мати поралася по господарству. Ніч самостійних пошуків хлопчика рідними та односельцями не принесла жодних результатів.

– На пошуки дитини одразу ж було орієнтовано увесь особовий склад Радомишльського райвідділу міліції та громадськість, - розповідає керівник міліції району Володимир Тетереський. – Міліціонери опитали жителів села, друзів та однокласників хлопчика, з якими після свого зникнення він міг спілкуватися. Також відповідні розшукові заходи були організовані й у райцентрі.

За якусь годину до міліції зателефонувала жителька м. Радомишль та повідомила, що вранці виявила хлопчика, який вийшов з сусіднього будинку, де наразі ніхто не проживає. За її словами, він зізнався, що втік зі свого дому.

На місце події негайно було направлено слідчо-оперативну групу. Місцеві жителі передали в руки правоохоронцям дитину, зовнішні ознаки якої співпадали із зазначеними в орієнтуванні на зниклу дитину. Водночас хлопчик підтвердив, що є тим, кого нині розшукують.

Хлопчик розповів міліціонерам, що образився на свою маму, коли вона попросила його допомоги по господарству. Відтак тишком одягнувся і залишив рідну домівку, маючи на меті дістатися будинку в районному центрі, де певний час квартирувала його родина. До Радомишля хлопчику вдалося потрапити попутним транспортом. Чому ніхто з водіїв не звернув увагу на малолітню дитину без супроводу дорослих, залишається загадкою.

Відтак, діставшись до місця свого слідування, дитина пробралася до старого будинку, де раніше мешкала родина, через чорний хід. Хлопчик самотужки розтопив піч, аби не змерзнути, і навіть спромігся щось приготувати собі поїсти. Переночувавши в порожньому будинку, вранці він вийшов на вулицю, де його й побачили місцеві жителі.

Медики, що оглянули знайду, не виявили розладів здоров’я у зв’язку з ризикованою мандрівкою. Після цього міліціонери повернули дитину додому і провели з нею та її рідними профілактичну бесіду. У розмові з матір’ю правоохоронці наголосили, що її хлопчик потребує більшої уваги та постійного спілкування з батьками.

– Справа у тому, що хлопчик виховується в сім’ї вітчимом. У подружжя є спільна дитина, проте жодних об’єктивних образ на адресу старшого хлопчика з боку батьків немає, - коментує начальник обласного відділення дитячої міліції Галина Шилова. – Скоріше за все, низка дитячих суперечливих почуттів та підліткові суб’єктивні переконання і стали причиною залишення ним рідної домівки.

Водночас правоохоронці дякують небайдужим громадянам, які не пройшли повз самотню дитину, що опинилася наодинці, в чужому місті, із своїми загостреними почуттями.

Шановні громадяни! Давайте не будемо забувати, що гасло «Чужих дітей не буває!»− це не порожні слова. У нинішній ситуації міліція наполегливо просить: не залишайтеся байдужими до долі дітей. Якщо вам стали відомі випадки безпритульності неповнолітніх, - не відвертайтеся і не проходьте повз. Найменше - вчасний дзвінок в міліцію - може допомогти тій чи іншій дитині повернутися додому або, якщо це вихованці інтернатів, в навчальний заклад під нагляд тих людей, хто зобов'язаний займатися такими дітьми.

Разом з тим правоохоронці звертаються до батьків: спілкуйтеся зі своїми дітьми, цікавтеся їх проблемами, аби вони довіряли вам і ділилися з вами своїми дитячими тривогами. Не залишайте своїх дітей без догляду, адже батьківська увага та турбота – найбільша потреба для дитини. Пам’ятайте, від того, як ви себе будете поводити, напряму залежатиме реакція вашої дитини безпосередньо на вас і на ті речі, які ви їй будете говорити.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ