Більшість нових громадських організацій з часом зійдуть на маргінес, – політолог

Більшість нових громадських організацій з часом зійдуть на маргінес, – політолог

01.03.14 11:47 0 847
На хвилі революції загострене почуття справедливості і бажання очистити владу спонукало людей до самоорганізації. Лише у Львові за минулі три місяці створено кілька десятків різних формувань. Усі декларують спільну мету. Проте засоби, щоб її досягнути, використовують різні – від мирних переговорів до кулаків.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Так, Ярослав Семенюк, повернувшись із Майдану, вирішив заснувати громадський рух – «ЗА правду, ЗА людину».

«Ця організація захищатиме людей від свавілля суддів, міліціонерів, прокурорів», – пояснює мету його організації Ярослав Семенюк.

У свою чергу ГО «Автономний опір», за словами активіста Зенона Дашака, виступає за повну люстрацію політиків, легалізацію зброї для громадян, створення народної влади виключно з громадських представників – без політиків і політичних партій. А ще за виборність суддів, прокурорів, дільничних міліціонерів, інших посадових осіб.

Політологи стверджують: організації з агресивним почерком аж ніяк не є запорукою позитивного розвитку подій. Якщо усі зараз почнуть захоплювати адміністративні будівлі і змушувати керівників писати заяви на звільнення, в країні почнеться хаос. Однак додають, саме ця рішучість дозволила Україні зробити крок вперед.

Створити організацію може кожен, для цього навіть не потрібно її офіційно реєструвати.

«ГО не мають жодних статутів, у них не передбачено керівника, – пояснює юрист Богдан Лукашин. – Процедура реєстрації таких організацій дуже проста. Вона зводиться до поставлення до відома у відповідні державні органи про те, що створено громадське об’єднання».

А от політолог Ганнадій Шипунов доволі критично ставить до збільшення кількості різноманітних ГО, і припускає, що більшість із них зійде на маргінес. «Це стосується тих, що надалі не надто активно виявлятимуть себе у політичному житті. А ще особливу увагу треба звернути на парамілітарні організації, тобто ті організації, члени яких мають і володіють зброєю».

Водночас експерти радять зважати на ті громадські організації, що співпрацюють із органами місцевої влади.

«Будуємо так роботу і підбираємо таких людей, які б могли фахово, компетентно контролювати ефективність роботи правоохоронців щодо реєстрації злочинів, їх розкриття, відповідно затримання», – говорить голова Народної самооборони Львівщини Валерій Веремчук.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За крадіжку з автомобіля ...
Наступна новина: На Львівщині громадяни ...

КОМЕНТАРІ