Фільц: Майдан змінив гасло сучасних революцій – «Свобода, довіра, право»

Фільц: Майдан змінив гасло сучасних революцій – «Свобода, довіра, право»

01.03.14 15:14 0 897
Українська революція змінила гасло сучасних революцій на «Свободу, довіру, право».

Таку думку 28 лютого на прес-конференції висловив головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні Олександр Фільц.

Він розповів, що разом із політологом Ігорем Марковим готують статтю, у якій дійшли висновку про інший лозунг революції в Україні.

«Досі всі революції, починаючи з Французької, проходили під загальним лозунгом «Свобода, рівність, братерство». Ми думали над феноменом української революції і дійшли висновку, що свобода – це внутрішня, дана природою або Богом, здатність людини жити вільно, а рівність і братерство не виконуються як дві умови. Бо насправді немає рівності навіть від народження людей: інтелектуальної, конституційної, статевої тощо. А братерство взагалі достатньо утопічна річ, – вважає професор.

«Тому ми замінили сучасне гасло революції, запропонували інше – «Свобода, довіра і право». Ми вважаємо, що українська революція змінила гасло сучасних революцій – на довіру і право, – зазначив він. – Дуже важливою є зараз довіра. Якщо її немає, то почнуть активізовуватися ті люди, які обходитимуть довіру. А щоб була забезпечена справедливість, бо довіри самої недостатньо, треба, аби довіра в міжлюдських стосунках регулювалась на соціальному рівні правом».

Нагадаємо, на думку Олександра Фільца, на запитання, що буде з Майданом, відповісти дуже важко. Бо, з одного боку, це гарант Конституції, а з іншого – дуже вагома субкультура, майбутнє якої на ще неясне. З його слів, маємо собі усвідомити, що рецептів українська революція не має, бо не існує у світовій історії аналогів революції в Україні. Ці рецепти доводиться продукувати «life». Відтак, потрібна мудрість.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Унікальну систему ...
Наступна новина: Лучанин Павло Гордійчук ...

КОМЕНТАРІ