Олександр Фільц: Революція в Україні не має рецептів, потрібна мудрість

Олександр Фільц: Революція в Україні не має рецептів, потрібна мудрість

01.03.14 14:40 0 843
На запитання, що буде з Майданом, відповісти дуже важко. Бо, з одного боку, це гарант Конституції, а з іншого – дуже вагома субкультура, майбутнє якої на ще неясне. Маємо собі усвідомити, що рецептів українська революція не має, бо не існує у світовій історії аналогів революції в Україні. Ці рецепти доводиться продукувати «life». Відтак, потрібна мудрість.

Таку думку 28 лютого на прес-конференції висловив головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні Олександр Фільц.

На його переконання, в Україні у найближчий час ми ще матимемо справу з інерцією попереднього способу думання, життя, різних корупційних стосунків, традиційних для нас.

«Не хочу говорити банальні речі і повторювати, що потрібен час на виправлення ситуації. Справа не лише в часі. Справа в тому, що та інерція невідомо скільки триватиме і є перші ознаки дуже незвичної для України ситуації – накладання інерційного способу думання на спроби нового способу думання. Ці два способи думання жодним чином не можуть бути компромісні між собою Вони є безкомпромісні», – підкреслив професор.

Якщо ж буде знайдений компроміс між інерцією старої і нової систем, зазначив він, ми отримаємо гібрид, з яким буде жити ще важче, ніж ми жили. Тому ситуація, зі слів О. Фільца, досить непроста.

Разом з тим, він додав: «Бачимо, що Майдан не дуже поспішає розходитись. Без сумніву, він є свого роду народним гарантом Конституції. Це дуже важлива функція Майдану, але на ми повинні думати і про трохи інші речі. Майдан створив свою субкультуру. Це закони масової психології, які є неухильні. Вони діють всюди. У будь-яких культурах вони є більш-менш однакові, базуються на архаїчних масових культурних феноменах. Справа в тому, що кожна така велика група, маса, тим більше, якщо вона довго живе (у даному випадку три місяці), виробляє свої символи, гасла, свою культуру та ідеологеми, відповідно до яких вона працює. Субкультура Майдану стала такою сильною, притягальною, що, як бачимо, впливає навіть на політичні рішення».

Але ми, зі слів професора, не питаємо себе, як ця субкультура Майдану співвідноситься із загальною культурою України.

«Наприклад, чи субкультура Майдану буде повністю перейнята державою і держава буде жити її лозунгами та ідеологемами. Не факт, тому що держава дуже багатогранна. Тоді що буде із субкультурою Майдану? Вона має розчинитися у загальній субкультурі? Чи має зберегти свою автономію? Чи далі розвиватися і тривати? Якщо так, то Майдан тоді не може розійтися, а повинен далі свою культуру репродукувати. Ситуація непроста і вона буде щораз більше впиратись у психологічні моменти. Психологія буде відігравати щораз більшу роль», – наголосив головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні і додав, що саме тому вони виступили організаторами того, аби були задіяні психіатричні бригади.

Відтак, на питання, що буде з Майданом, відповісти дуже важко, стверджує Олександр Фільц: «Бо, з одного боку, це гарант Конституції, з іншого – дуже вагома субкультура, майбутнє якої на ще неясне».

Щодо того, як далі жити після подій, які відбулися, професор зауважив: «У будь-якій ситуації є люди беззастережно авторитетні. Я не кажу ідеально і абсолютно, а беззастережно. Або, іншими словами, люди, яким можна довіряти і які цього заслуговують. Думаю, що зараз важливо, аби ця довіра до авторитетних людей зберігалася, а авторитетні люди могли сказати те, що дійсно переживають. Тобто, щиро говорити, по-перше. І, по-друге, авторитетні люди повинні думати і керуватися розумом та душею у тому, що говорять».

Також, наголосив Олександр Фільц, маємо собі усвідомити, що рецептів українська революція немає, бо не існує у світовій історії аналогів революції в Україні.

«Тому ці рецепти доводиться продукувати life. Зараз треба мудрості, іншого слова я не знаходжу», – підсумував він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Зоря" планує зіграти 9-го ...
Наступна новина: В Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ