У Львівській області стрийські правоохоронці радять, як уберегти свій велосипед від крадіжки

У Львівській області стрийські правоохоронці радять, як уберегти свій велосипед від крадіжки

01.03.14 10:14 0 843
Стрийські правоохоронці застерігають: з приходом весни попит крадіїв зросте на двоколісні транспортні засоби - велосипеди.

Як свідчить статистика, велосипед набуває популярності, як транспортний засіб серед місцевих мешканців, так і, як предмет крадіжки серед зловмисників. Так, упродовж минулого року за фактами крадіжок велосипедів слідчі Стрийського міськвідділу міліції відкрили 58 кримінальних проваджень.

Проаналізувавши обставини учинених кримінальних правопорушень, можемо стверджувати, що зловмисники полювали за велосипедами упродовж цілого року, але залежно від певних факторів різнилися способи вчинення таких крадіжок.

Зокрема, у весняно-літній період, коли велосипедисти активно використовували цей транспортний засіб, зловмисники «виходили на полювання» у світлу пору доби. До рук крадіїв потрапляли велосипеди, залишені без нагляду біля будинків, магазинів, на сходових клітках у під’їздах. Адже багато часу і зусиль для цього не потрібно: вкрав, сів і поїхав.

Так, у липні минулого року оперативні працівники карного розшуку Стрийського міського відділу міліції вирахували 18-річного велосипедного злодія та припинили його злочинну діяльність. Молодик спеціалізувався на викрадені тих велосипедів, які були залишені власниками біля будинків та на сходових клітках у під’їздах.

Натомість, восени та взимку власники двоколісних, у більшості випадків, зберігають велосипеди у підвалах або підсобних приміщеннях. Тому зловмисникам доводилося прикладати більше зусиль для досягнення злочинної мети, тож як правило працювали вони під покровом ночі.

Так, наприкінці листопада минулого року правоохоронці Стрийщини припинили злочинну діяльність такого «мисливця» за велосипедами. Ним виявився 27-річний місцевий безробітний мешканець. Цей крадій виходив «на діло» уночі. І, як правило, викрадав велосипеди з підвальних приміщень або гаражів, при цьому проникав у приміщення, зламуючи замки на дверях. У ході досудового слідства працівники міліції довели його причетність до вчинення сімох крадіжок велосипедів. Частину викрадених двоколісних вдалося відшукати та повернути власникам.

Найбільш ураженими такими кримінальними правопорушеннями у минулому році були спальні мікрорайони, а саме: вулиці С.Стрільців, Коссака, Новаківського. У цьому мікрорайоні скоєно таких 13 крадіжок. 6 крадіжок зафіксовано у районі вулиць Грабовецька-Саксаганського. Значна частина таких злочинів вчинена також у центральній частині міста.

У поле зору зловмисників, як правило, потрапляли велосипеди вартість яких становить близько тисячі гривень і більше.

«Працівники міліції роблять чимало, щоб протистояти напливу таких злочинів, але панацеї від подібного поки що немає. Із метою попередження таких правопорушень нагадуємо про елементарні правила безпеки:

-не залишайте велосипеди без нагляду у під’їздах будинків, поблизу торгових закладів, в інших громадських місцях;

-якщо виникла необхідність залишити без нагляду двоколісного «друга», попросіть тих, кому довіряєте, приглянути за ним або використовуйте надійні велосипедні замки;

-коли Вам пропонують придбати велосипед за низькою ціною, засумнівайтеся, чи бува він не крадений. Повідомте про це правоохоронців», -зазначив начальник Стрийського міськвідділу міліції підполковник міліції Василь Кулик.

У випадку крадіжки радимо потерпілим не зволікати та терміново телефонувати за номером «102». За «гарячими слідами» можна не лише швидше розкрити крадіжку, але й повернути втрачене майно».

А охочим до збагачення за чужий рахунок нагадуємо, що статтею 185 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за вчинення крадіжки. Зокрема, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Ольга Марцинюк,

помічник начальника Стрийського МВ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ