На Луцькому Віче закликали українців до єдності

На Луцькому Віче закликали українців до єдності

03.03.14 10:31 0 800
Лучани зібралися на Віче. Темою зустрічі стали останні події в Україні, а саме, загострення ситуації у Криму. На Театральному майдані зібралося декілька тисяч лучан. Зі сцени до присутніх звернулися Луцький міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Григорій Пустовіт, депутат міської ради, лідер «Правого сектору» на Волині Павло Данильчук, голова обласної ради Велентин Вітер, його перший заступник Олександр Пирожик та заступник Ігор Гузь, заступник обласної організації партії УДАР Ігор Алєксєєв, владика Михаїл та громадські активісти.

Під час виступів зі сцени лунали заклики до об’єднання українців у цей нелегкий для країни час, засуджували дії керівництва Росії та згадували подвиг Героїв Майдану.

Міський голова Микола Романюк у своєму виступі зазначив: «Те, що відбувається у Криму, можна назвати єдиним словом – окупація. Йде окупація нашої неньки України російськими військами. Я це засуджую. ми повинні вимагати від США, Великобританії виконання Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про не розповсюдження ядерної зброї, підписаного у грудні 1994 році у Будапешті. Вони повинні допомогти у забезпечені цілісності нашої держави та охорони кордонів».

Також Микола Романюк зауважив, що необхідно від імені учасників Віче звернутися до Верховної Ради України щодо прийняти негайно рішення про денонсацію харківських угод, виведення російських військ із території Криму та закриття їхніх баз на півострові. «Необхідно, щоб найближчим часом була підписана угода з ЄС. Це - перші кроки, які, - на думку Романюка, - необхідно зробити якнайшвидше.

Міський голова запевнив присутніх, що Луцька міська рада, депутати, структурні підрозділи зроблять все, аби місто нормально функціонувало. «Нині у нас нема проблем з тепло-, водопостачанням, працюють школи, дитсадки, лікарні. Ми робитимемо все для охорони громадського порядку. Дякую усім, хто разом з працівниками міліції та внутрішніх військ охороняє громадський порядок на вулицях міста, а це - Варта порядку, афганці, десантники, Автомайдан, Правий сектор, Народна Самооборона. Всі вони разом виходять на чергування. Міська рада також робитиме все й для мобілізації людей, але я молю Бога, щоб такої команди з Києва нам не поступило», – наголосив міський голова.

Секретар міської ради, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт, звертаючись до учасників Віче, зазначив, що « усі вперше зібралися після перемоги і якби не останні події, то зараз говорили б про шляхи подальшого розвитку країни. Однак, Віче зібрано через тривожні події». «Ми не боїмося. Український народ мирний, щирий, гостинний. Ми хоч не любим воювати, але вміємо. Наші північні сусіди постійно розказували про слов’янську єдність, нав’язували нам своє бачення нашої історії. Проте, вони нас не змогли змінити», – сказав він.

Григорій Пустовіт зауважив, що російська пропаганда нав’язувала нам думку, що багато українців хочуть до Росії. Проте, згідно соціологічних опитувань лише незначна частка громадян підтримує зближення нашої країни з Російською Федерацією. Однак, за його словами, це не більшість, як заявляють росіяни. «Ми єдина нація. Так, одна область відрізняється від іншої, схід від заходу, але це нормально», – наголосив секретар міської ради.

«Керівництво Російської Федерації порушує усі підписані угоди. Вони мотивують своє рішення про введення військ захистом російського населення в Криму. Однак, поки ще жоден громадянин цієї держави не загинув і не постраждав на півострові.

Українські військовослужбовці знаходяться у повній бойовій готовності та готові захищати територіальну цілісність України», - наголосив він.

Голова обласної ради Валентин Вітер зауважив, що не встигли українці оплакати загиблих на майдані, як до нас прийшла нова біда. Він засуджує дії Росії у Криму. Закликав українців єднатися та відстоювати суверенітет нашої держави.

Також він повідомив, що вчора створено штаб швидкого реагування, до якого увійшли представники різних структур. За його словами, у випадку необхідності буде проводитися мобілізація населення. На разі, він закликав усіх зберігати спокій.

Закликав до зважених дій та не піддаватися емоціям і перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Заступник голови обласної ради Ігор Гузь повідомив, що мають бути чіткі і злагоджені дії усіх структур. За його словами, українці не віддадуть жодного сантиметра української землі. Всі ми є єдиний народ. Він закликав присутніх телефонувати своїм родичам, знайомим, друзям, які проживають на сході та півдні України, і розповідати про нашу підтримку.

Звернувся до присутніх на Віче й керівник «Правого сектору» на Волині, депутат міської ради Павло Данильчук. Він зауважив, що проти очолюваної ним структури поширюється багато недостовірної інформації. За його словами, представники «Правого сектору» допомагають правоохоронцям у забезпечені громадського порядку на вулицях.

Також Павло Данильчук розповів, що очолювана ним структура готується до захисту територіальної цілісності держави. Він закликав усіх бажаючих записуватися у лави «Правого сектору» та Народної самооборони, аби захищати інтереси українського народу.

Повідомив Павло Данильчук і про тимчасове зупинення люстраційних процесів в області. За його словами, на разі важливим завданням є захист територіальної цілісності України.

Виступив перед присутніми і владика Михаїл: « дев’ятий день, як ми згадуємо наших загиблих героїв на майдані. У всіх храмах моляться за упокій їхніх душ. ми повинні бути як ніколи єдині. З холодною головою, дисципліновані, слухати вказівки керівників. Але кожен крок повинні звіряти з своїм серцем та просити в Бога благословення на те, що ми плануємо. Ми хочемо жити на своїй землі щасливо та мирно. Агресія Росії видна неозброєним оком. У Євангеліє пише: «По ділах їх, пізнаєте їх». Ось такі вони. Однак, не злобою і м’язами можна перемогти, а силою духу і молитви. Любов’ю можна все перемогти».

Також він закликав згадати воїнів «Небесної Сотні». Треба пам’ятати їхній подвиг і надихатися цим. «Необхідно жити прийдешнім днем, а не вчорашнім, адже той, хто постійно обертається обов’язково впаде», – наголосив владика.

Після Віче учасники заходу пройшли ходою до Меморіального комплексу «Вічна Слава», аби біля могили Героя Майдану Василя Мойсея вшанувати пам’ять загиблих воїнів «Небесної Сотні».

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ