Наприкінці тижня на території України дещо похолоднішає

Наприкінці тижня на території України дещо похолоднішає

04.03.14 14:31 0 676
Протягом кількох найближчих днів на території України значних змін погодних умов не відбудеться. Дещо прохолодніше буде наприкінці тижня, коли з території Росії надійде холодне повітря. Про це повідомив Микола Кульбіда, директор Українського гідрометцентру, під час брифінгу у понеділок, 3 березня.

«Протягом 3-7 березня на території України суттєвих змін погодних умов не відбудеться. Утримуватиметься достатньо тепла погода з температурою вночі +4…-1 °С, в денні години +4…+9 °С, на Закарпатті та в Криму – до +10…+17 °С. Але з 8 березня, поступово, спочатку на півночі та сході, очікується зниження температури повітря. Це пов’язано з надходженням холодного повітря з північних і центральних районів Росії. Таким чином протягом 9-13 березня на всій території України температурний фон знизиться: уночі до -2…-8 °С, на північному сході -7…-12 °С, в денні буде близьким до нуля. На Закарпатті та в Криму буде дещо тепліше», – сказав Микола Кульбіда.

Також він розповів, що на річках України продовжується малоактивний процес розвитку весняного водопілля. На більшості річок спостерігається зростання рівнів води на 10-12 см щодоби, без негативних наслідків. Унаслідок руйнування льодового покриву на Прип’яті, в межах зони Чорнобильської АЕС, спостерігалися різкі зміни рівнів води з коливаннями на 30-40 см. Це пов’язано з руйнуванням льоду, формуванням заторів. Проте вони не несуть суттєвої загрози. Продовжують зростати рівні води на українській ділянці Дунаю, проте інтенсивність зростання наразі зменшилася.

Крім того, директор гідрометцентру наголосив, що на минулому тижні в Держводагентстві пройшла міжвідомча нарада з питань встановлення режиму роботи Дніпровських і Дністровського водосховищ на поточний місяць. За її результатами було прийняте рішення про початок наповнення водою Кременчуцького і Каховського водосховищ.

Зі свого боку, перший заступник Голови ДСНС України Анатолій Бойко повідомив, що протягом минулого тижня рятувальники забезпечили ефективне реагування на всі надзвичайні події. Зокрема, на території України сталася 1 надзвичайна ситуація (загоряння в шахті, без людських жертв), а також 1089 надзвичайних подій, включаючи пожежі, під час яких врятовано життя 51 людини.

За його словами, під контролем перебуває ситуація з весняною повінню, ведеться цілодобовий моніторинг. Сили та засоби Служби порятунку «101» перебувають у стані готовності до негайного реагування. Ускладнення обстановки в період пропуску повені можливе у пониззях Волинської і Рівненської областей, окремих районах Київської та Чернігівської областей, які прилеглі до Дніпра, на українській ділянці Дунаю в Одеській області. Також можливе виникнення підтоплень населених пунктів на окремих територіях Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей внаслідок підйому грунтових вод.

«Основним завданням для рятувальних підрозділів на період пропуску повені є рятування людей та захист майна. У разі виникнення необхідності рятувальники будуть залучатися до доставки продуктів харчування, медикаментів мешканцям відрізаних водою населених пунктів, відкачування і відведення води з підтоплених будинків та інших об’єктів, укріплення дамб та облаштування тимчасових водозахисних споруд», – сказав Анатолій Бойко.

Він завважив, що відповідно до Плану протидії загрозам і реагуванню на надзвичайні ситуації під час сходження криги і пропуску повені у 2014 р. сформовано міжвідомче угрупування сил чисельністю понад 37 тис. осіб і 10 тис. одиниць техніки різного призначення.

За матеріалами прес-служби ДСНС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області у ...
Наступна новина: Українці Польщі готові ...

КОМЕНТАРІ