Володимир Гройсман: Ми повинні докласти максимальних зусиль і підвищити рівень розрахунків за спожиті енергоносії

Володимир Гройсман: Ми повинні докласти максимальних зусиль і підвищити рівень розрахунків за спожиті енергоносії

05.03.14 11:20 0 719
Учора на селекторній нараді Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана обговорили стан розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожитий природний газ та електроенергію.

Він наголосив, що «нині складна ситуація з розрахунками комунальних підприємств надавачів послуг з тепло-, водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії. Особливо це стосується теплопостачальних підприємств. Розрахунки за спожитий природний газ за січень цього року дуже низькі, а держава щомісячно повинна розраховуватись з Росією за природний газ. На заборгованість за спожитий природний газ теплопостачальних підприємств перед НАК «Нафтогаз України» становить величезну суму понад 24 млрд. грн».

За його словами, основні складові цього боргу - 9,8 млрд. грн. – заборгованість з різниці в тарифах на послуги з теплопостачання для населення, ще 1,4 млрд. грн - заборгованість з різниці в тарифах на послуги з теплопостачання для бюджетних установ, 6,8 млрд. грн – заборгованість населення за спожиту теплову енергію, 2,2 млрд. грн – заборгованість за природний газ, спожитий понад ліміти, встановлені відповідно до розпорядження Уряду, 1,3 млрд. грн - заборгованість бюджетних установ за теплову енергію.

Як доповів заступник Міністра Андрій Білоусов, якщо враховувати, що зазначені складові заборгованості були б погашені, то середній рівень розрахунків за 2013 рік склав би 103%. За його словами, у січні ц.р. ситуація з розрахунками теплопостачальних підприємств перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ значно погіршилась. Спожито природного газу на 3,3 млрд. грн, а сплачено 1,1 млрд. грн., або 32% від вартості спожитого газу в поточному році, у тому числі зараховано в погашення боргів минулих періодів 735,8 млн грн. Заборгованість з різниці в тарифах на послуги з теплопостачання становить 613 млн грн (19%). Заборгованість бюджетних установ – 93 млн грн (3%).

Володимир Гройсман, звертаючись до керівництва регіонів і міст, наголосив, що «питання погашення різниці в тарифах вирішуватиметься на державному рівні, а скорочення заборгованості населення та місцевих бюджетів за теплову енергію - це ваш прямий обов’язок та відповідальність». Водночас наголосив: «Ми повинні докласти максимальних зусиль і підвищити рівень розрахунків шляхом оптимізації витрат на виробництво та спільної координації як місцевої так і державної влади для погашення наявної заборгованості».

У ході включення Волинської області, голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт доповів, що у 2014 році обласними підприємствами комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ сплачено 12,3 млн грн, у тому числі 9,8 млн грн - погашення боргу 2013 року. Крім того, 11,9 млн грн – невідшкодована різниця в тарифах за відпущену в січні цього року теплову енергію. Маємо 2 млн грн заборгованості за пільги та субсидії. Значна сума коштів боргу за спожиті енергоносії лишається за минулі роки.

Григорій Пустовіт також звернув увагу на те, що міста Луцьк і Володимир-Волинський проводять диференційовану оплату на теплову енергію - 35% вартості використаної теплової енергії споживачі оплачують в літній період, а це - 7,5 млн грн.

Відразу після урядового селектору Григорій Пустовіт дав завдання керівникам підприємств ЖКГ зробити детальний аналіз розрахунків за енергоносії по кожному підприємству та доповісти йому особисто. Також необхідно разом із соціальними службами провести додаткову інформаційно-роз’яснювальну роботу з малозабезпеченими сім’ями щодо оформлення пільг та субсидій.

За матеріалами прес-служби Мінрегіонбуду
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Юні дослідники природи ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ