Святослав Вакарчук планує провести концерти миру з російськими митцями у Криму

Святослав Вакарчук планує провести концерти миру з російськими митцями у Криму

05.03.14 10:00 0 781
Відомий український музикант, співак, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук у понеділок провів зустріч із харківськими студентами. Студенти в залі Харківського національного університету імені Каразіна з говорили митцем, громадським діячем і активним учасником євромайданівського руху про найболючіші теми України, відносин жителів Заходу і Сходу України, про напружену атмосферу у Криму, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На переконання Вакарчука, зараз і назавжди потрібно відмовитися від суперечок із мовного питання, кожен має розмовляти тією мовою, яка йому ближча. Також він закликає відмовитися у публічних дискусіях від тем про поділ українців на західняків та східняків.

«Ми зараз дійшли до ситуації, коли ставлять під сумніви кордони нашої країни та її територіальну цілісність. Ця вся політика з мовою, з поділом мешканців на свій-чужий, Сходу і Заходу, показує, що зараз нам потрібно забути про це все – заради нашого майбутнього, заради банального відчуття самозбереження, заради високого відчуття турботи про наших дітей, заради того, щоб нам стало краще жити», - закликав Вакарчук.

У ситуації, коли Росія погрожує введенням військ до Криму, він пропонує українцям таке стратегію: «1. Схід і Захід – разом. 2. В українців має бути залізна воля та холодний розум. Потрібно уникати паніки. Ми маємо заспокоїтися, і щоб усі розуміли, що все буде добре. 3. Ми маємо нести переконання, що ми праві. А ми не можемо бути не праві, це ж наша земля, і тому серце наше має бути правим. 4. Головне, кожен має собі сказати, ми не хочемо ніяких протистоянь, ми не хочемо, щоб із нами говорили силою, ми не хочемо, щоб розмовляли гармати, ми не хочемо, щоб говорили військові. Ми хочемо миру, але нікуди не відступимо, бо ми одна країна, і нам нема чого боятися».

Вакарчук під час спілкування зі студентами констатував, що незадоволення кримчан можна зрозуміти, бо їхніми проблемами, інтересами ніхто з української влади впродовж двох десятиріч не цікавився. Після вирішення конфлікту він пропонує Києву переглянути ставлення до народу в Криму.

Також Вакарчук просить українців різних областей поважати історію і пам’ятники протилежної частини країни. «Якщо харківська громада вважає, що тут мусить стояти якийсь пам’ятник, то львів’яни чи кияни не мають диктувати Харкову те, які тут мають стояти пам’ятники. Так само харків’яни мають поважати те, що шанують у Львові», – наголосив він.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Вакарчук повідомив, що найближчим часом планує відвідати Сімферополь.

До того ж він каже, що в нього з російськими співаками та артистами є наміри щодо проведення у Криму концертів миру. «Ми довго говорили телефоном з Миколою Расторгуєвим. Дякую йому за позицію, він чітко визначив, що політика і музика мусять бути розділені у плані оцінок, у цій ситуації він підтримав нас. Щодня десятки музикантів та акторів пишуть, телефонують мені. Дуже приємно, що музика нас об’єднує», – каже Святослав Вакарчук.

У вівторок він збирається на спілкування з донецьким студентством.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Рівному НА ВІДІНСЬКІЙ, ...

КОМЕНТАРІ