Українців у час посту закликають молитися за мир та єдність у державі

Українців у час посту закликають молитися за мир та єдність у державі

06.03.14 11:14 0 733
Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій закликав у час Великого посту молитися за єдність країни та українського народу, за всіх полеглих на Майдані, за те, «щоб, як щезає дим, так щезли безбожні вороги, російські агресори, котрі посягнули на цілісність кордонів нашої держави». Крім того, він закликав до молитви за єдність українського православ’я.

Про це йдеться у Великопісному посланні митрополита Димитрія, інформує прес-служба Львівсько-Сокальської єпархії.

Митрополит зазначає, що ми підійшли до найбільш відповідального періоду року у християнському житті – періоду Великого посту. З його слів, піст для кожного із нас, як казав святитель Василій Великий, «дар давній, який ніколи не старіє, але безперестанно оновлюється і квітне в усій красі».

«У давні часи посту раділи всі – святі пророки, апостоли, мученики, пустельножителі та самітники. Тому і ми всі повинні в ці дні радіти духовній весні, яка прийшла у наше життя. І Христос Бог наш радіє, якщо ми тільки з любов’ю, надією і вірою вступаємо у піст. Тому піст для нас – це справжнє свято, спасіння для душі, джерело миру і згоди, тиші, любові і смирення, – зазначає митрополит Димитрій. – Мета посту – це чисте і достойне прийняття Святих Тайн. Тому кожного разу, прийшовши до храму на довготривалі постові богослужіння, ми повинні стояти з думкою про покаяння і сповідь, а після звершення їх, прийняти Святі Христові Тайни – Тіло і Кров».

На жаль, зі слів владики, у цьому сенсі у нас практикується зовсім інша поведінка, коли віряни причащаються лише одного разу впродовж посту, здебільшого у Страсний тиждень, та ще й запасними Дарами. З його слів, це є не зовсім правильно і священики повинні навчати парафіян правильній живій Євхаристійній практиці Великого посту.

«Не менш важливо знати міру посту, тому що сам піст у більшій мірі полягає не в тілесних, а в духовних вправах. У всіх тіл не однакова міць і не однаковою є духовність кожної людини…У наш час на піст дивляться виключно, як на стримання від їжі. Для цього ми ще й вміло використовуємо різні дієти, харчові профілактичні засоби і заходи тощо. Ми забуваємо, що стримання від їжі це лише один із засобів для правильного і вірного духовного керування постом. «Стримання від їжі прийняте для того, щоб послабити силу плоті і цього коня зробити покірним нам», – навчає нас святитель Іоан Золотоустий, – наголосив митрополит.

Початок будь-якої справи є важким. Так і настання посту, з причини змін у харчовому раціоні і в предметах нашого побуту (менш тривалий перегляд телевізора, особливо розважальних програм, зменшення своєї присутності в мережі Інтернет тощо), вносить для багатьох деяку незручність. Але для цього треба мати силу волі, яка з часом неодмінно полегшить і пом’якшить наш подвиг посту, так що до кінця його ми взагалі не помічатимемо жодних незручностей».

Митрополит Димитрій просить не забувати, що піст має кілька засобів для його справжнього провадження. Одним із них є молитва.

«Особливо в цей час ми повинні посилити свою молитву за єдність українського православ’я. Це особливо важливо для православних України, які понад два десятки років живуть у розділенні між собою. Здається, що зараз настав той благословенний час, коли ми через особливі прохання і молитви повинні закликати всіх до цієї єдності – вірних нашої церкви Київського патріархату, вірних Автокефальної церкви та вірних церкви Московського патріархату. Будемо молитися, щоби Господь примирив і з’єднав нас в єдину помісну українську православну церкву», – підкреслив митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП.

Не менш важливо молитися, з його слів, за примноження любові та спокою в українській державі та галицькому краї.

«Останні події в Україні показали, що ми здатні подолати несправедливість, страждання і зло, яке оповило наш народ. Майбутнє нашої країни ми повинні будувати в любові та мирі. Нехай у ці дні за нашими молитвами Господь покаже нам милість свою і наповнить миром та славою землю нашу. Молімося за єдність країни, нашого українського народу, молімося за те, щоб, як щезає дим, так щезли безбожні вороги, російські агресори, що посягнули на цілісність кордонів нашої держави, і як розвіюється прах від лиця вітру, так щоби згинули ті, хто в ці святі дні Великого посту «брязкають зброєю» в Криму перед очима наших воїнів – захисників нашої Батьківщини», – закликав владика.

Він додав: «Молитва Великого посту – це молитва за спокій від віку спочилих отців, матерів, братів і сестер наших. Нехай ця молитва звучить поглиблено і за тих, хто був у жорстокий спосіб убитий, розстріляний на майданах, за тих героїв, які ввійшли до славної Небесної Сотні. Творити їм заупокійну молитву необхідно поіменно, щоби кожна віруюча людина знала і пам’ятала ці жертви».

Митрополит додав, що коли закінчуватиметься перший тиждень Великого посту, 8-9 березня, вся світова українська громада вшановуватиме 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка: «Наш обов’язок і за нашого пророка і поета Тараса Шевченка також у ці дні звершити заупокійну молитву та дослухатися до його правдивих слів».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ