В Житомирській області системи протипожежного захисту на сторожі пожеж

В Житомирській області системи протипожежного захисту на сторожі пожеж

06.03.14 08:09 0 685
Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області стурбоване станом протипожежного захисту підприємств та об’єктів Житомирської області. Адже, використання оргтехніки та оздоблення приміщень сучасних підприємств горючими матеріалами (пластик, лінолеум, декоративні покриття тощо) сприяє швидкому поширенню пожежі та продуктів горіння.

Серед дієвих та ефективних засобів, які миттєво реагують на загоряння та обмежують його поширення, є системи протипожежного захисту. На території Житомирської області обладнанню такими системами піддягає 11420 об'єктів, з яких обладнано 10805. У 2013 році про влаштування систем пожежної автоматики на своїх підприємствах подбали керівники більш ніж 700 об’єктів.

Сучасна система протипожежного захисту – це комплекс технічних засобів, який призначений для виявляння, локалізації та ліквідації пожежі без втручання людини. При виявленні найперших ознак пожежі (дим, тепло) у приміщенні, передача сигналу «пожежа» до пульту спостерігання здійснюється за лічені секунди. Пожежні підрозділи виїжджають на всі повідомлення про загоряння, які фіксують системи пожежної автоматики. Погодьтеся, переваги таких систем у швидкості реагування, порівняно із випадковим перехожим, який помітить пожежу, очевидні. Крім того, системи автоматичного пожежогасіння здатні самостійно локалізувати та ліквідувати пожежу ще до прибуття пожежних.

Проте, влаштована система протипожежного захисту не означає діюча. Для свого ефективного функціонування вона потребує постійного технічного утримання, спрямованого на попередження можливих пошкоджень та усунення несправностей, та підключення до пультів централізованого спостерігання. Без цього пожежна автоматика є елементом декору.

Як приклад, 14 лютого поточного року внаслідок короткого замкнення виникла пожежа електромережі в одному з магазинів міста Коростень. Приміщення магазину обладнане системою пожежної сигналізації у 2008 році. Проте, з 2013 року за ініціативи керівника припинено технічне обслуговування пожежної сигналізації та знято з пожежного спостерігання. Загоряння всередині приміщень виникло у неробочий час: близько 7 години ранку. Повідомлення надійшло, коли ознаки пожежі стали видимими ззовні магазину. Завдяки оперативному реагуванню рятувальних підрозділів та їх злагодженим діям пожежу швидко ліквідовано. Збиток, заподіяний вогнем, складає понад 100 тис. грн. Значних втрат можна було б уникнути, якби пожежу виявили ще на стадії загоряння.

Звичайно, передбачити всі пожежі неможливо, але зробити їхній вплив на роботу підприємства мінімальним – можливо і потрібно. системи протипожежного захисту – не примха працівників органів державного нагляду (контролю) у сфері пожежної безпеки, а обґрунтована потреба для гарантування безпеки працівників та збереження майна.

Сучасний ринок товарів і послуг у цій сфері наповнений таким асортиментом продукції та пропозиціями спеціалізованих фірм, вартість яких та можливість почергового впровадження дасть змогу влаштувати систему протипожежного захисту об’єкту без відчутних затрат.

За більш детальною інформацією щодо впровадження засобів протипожежного захисту звертатись до консультаційного центру Управління ДСНС України у Житомирській області, який знаходиться за адресою: 10029, м. Житомир, вул. Східна, 86.

О. Скумін,

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ