У Львові виставлять гобелен з портретом Шевченка, що був конфіскований КҐБ

У Львові виставлять гобелен з портретом Шевченка, що був конфіскований КҐБ

09.03.14 12:24 0 870
У неділю, 9 березня, у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові представляють гобелен з портретом Тараса Шевченка із конфіскатів КҐБ.

Як повідомили у Центрі досліджень визвольного руху, відкриття виставки відбудеться о 13:00.

Унікальний артефакт – гобелен із портретом Шевченка на фоні Тризуба та слів «У своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» – свого часу побував під «арештом» КҐБ. Виставлятимуть його у супроводі графічної Шевченкіани, яку із приватного архіву колишньої політув’язненої Надії Мудрої передала до музею разом із іншими цінними експонатами розпорядниця її спадщини Леся Крип’якевич.

Також на виставці можна буде довідатися, чому в радянський час вилучали не тільки твори «Великий льох» та «Розрита могила» із «Кобзаря» для школярів, а й «арештовували» саме зображення Тараса Шевченка.

Гобелен виставлятимуть у рамках презентаційної акції «Експонат місяця» у музеї «Тюрма на Лонцького», а також демонструватимуть на низці інших заходів, присвячених до відзначення 200-ліття від дня народження великого українського поета Тараса Шевченка.

Виставку можна оглянути впродовж місяця у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова). Вхід вільний.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кримські татари активно ...
Наступна новина: Відкрито 43 провадження ...

КОМЕНТАРІ