На велелюдному вічі присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка керівництво Тернопільщини зобов'язалося виконувати заповіт Кобзаря

На велелюдному вічі присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка керівництво Тернопільщини зобов'язалося виконувати заповіт Кобзаря

11.03.14 19:12 0 712
9 березня на Театральній площі міста Тернополя відбулося велелюдне народне віче присвячене пам'яті великого поета, художника, пророка Тараса Григоровича Шевченка. Відзначили ювілей Кобзаря та віддали йому шану депутати міської та обласної рад, громадськість, а також свободівці, зокрема народні депутати України Олексій Кайда та Михайло Головко, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк, голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, міський голова Тернополя Сергій Надал, голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрація Леонід Бицюра, голова фракцій ВО "Свобода" в Тернопільській обласній раді Марія Чашка та інші діячі району.

"Шевченко є символом незламності та нескореності. Він не тільки палко любив Україну, він настільки ж палко діяв, змагався за неї, доносячи слово правди до кожного українця, вказував шлях, яким повинне іти українське суспільство, аби зрештою стати справді вільними, справді незалежними та гордими. Шевченка треба читати, ним треба пройнятися і всмоктати той дух, який він передає нам через своє слово. З гордо піднятою головою, з душею, наповненою Кобзарем ми повинні і далі боротися за Україну, як це робили наші герої на барикадах, наповнюючи нашу державу українським змістом. Адже саме цього прагнув великий Шевченко", – зазначив народний депутат України Олексій Кайда.

" ми вшановуємо пам'ять про вічно актуального та сучасного найвеличнішого сина України Тараса Григоровича Шевченка. Щораз перечитуючи "Кобзар" ми розуміємо, що це не просто ґеніяльна збірка творів, а тут зосереджено і план дій для боротьби за вільну Україну і духовний код нації. Не одне покоління українців боролося за країну, тому ми прекрасно розуміємо, що без Шевченка не було б України. Не одноразово на Майдані ми зверталися до Шевченка, так само і зараз, коли нам загрожує зовнішній ворог ми маємо пам'ятати слова Кобзаря: "Тілько ворог, що сміється... Смійся, лютий враже! Та не дуже, бо все гине – Слава не поляже; Не поляже, а розкаже, що діялось в світі. Чия правда, чия кривда і чиї ми діти. Наша дума, наша пісня не вмре, не загине... От де, люде, наша слава, Слава України!" – зазначив народний депутат України Михайло Головко.

"Зараз наша спільна відповідальність і завдання – це єднання України. Нам потрібно бути революціонерами, яким був Тарас Шевченко. Ми не маємо права на кріпосний лад, на рабство чи приниження. Шевченко був повстанцем. Ми ж беремо з нього приклад і не йдемо на компроміси. Він заклав фундамент, тепер нам треба звесті стіни новітньої української держави, тої держави, в якій ми відчуватимемо себе вільними", – заявив керівник області Олег Сиротюк.

Міський голова Тернополя Сергій Надал з жалем зазначив той факт, що через вкрай нестабільну політичну ситуацію, яка огортає Україну вже понад 3 місяці, Тернопіль не встиг належно підготуватися до святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Проте Шевченко подарував українцям ще одне свято – відродження гідності українського народу.

"На жаль, цьогоріч в нас було дуже мало часу, щоб підготуватися до святкування цієї визначної дати. Але водночас до дійства підготувався весь український народ, адже за 3 місяці нам вдалося знищити всю диктатуру злочинної влади. Вдалось перемогти і вигнати узурпатора. Народ піднявся з колін, він відчув свої гідність, велич та силу. Ми стали єдиною величною українською нацією. Шевченко заповідав любити Україну, молитися за неї, не допускати, щоб історія повторювалась, бо Україна в нас єдина, такими єдина маємо бути і ми", – закликав міський голова.

" в усіх країнах світу люди згадують нашого Тараса. Біля його пам'ятників люди задумуються, що власне змінилося за ці 200 років, що дала нам його визначна постать. Він був перш за все Пророком. Два століття тому Кобзар говорив, що Україна буде велика тоді, коли вона буде без хлопа і пана. Пройде час і ми, як писав Шевченко, сильною сокирою здолаємо нашого зовнішнього окупанта і розвалиться та Путінська домовина. Ми сповідуємо слова Шевченка "Борітеся – поборете! Вам Бог помагає". Ми все зробимо, щоби побудувати нову, гарну, щасливу і сильну Україну", – зазначив голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець.

Згадав пророчі слова Шевченка і зачитав їх громадськості народний артист України В'ячеслав Хім'як. Шевченко з уст артиста проник у кожного присутнього. Всі відчули пророчі слова, які, на жаль, є актуальними і до .

Після виступів голова облдержадміністрації Олег Сиротюк, голова облради Василь Хомінець та міський голова Тернополя Сергій Надал вручили активістам Майдану ювілейні відзнаки до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Зокрема, нагороди отримали тернопільці, які з перших днів перебували на Майдані у Тернополі та Києві, які організовували поїздки у столицю і всіляко допомагали активістам. Всього було вручено 35 відзнак.

"Ідеолог української нації Тарас Григорович Шевченко об'єднав "і мертвих, і живих, і ненароджених". Ми досі маємо зовнішнього ворога і окупанта, який 200 років хоче поглинути нас, але ми дали зрозуміти всім, що нашої поразки ніколи не буде. Тернопільщина завжди була однією з перших, хто відправляв борців за долю України, тому і зараз ми маємо бути першими, хто об'єднуватиме всіх довкола нашої України. Ми маємо бути гідні наших батьків, дідів і прадідів, які боролися за волю і не думали, що це потрібно буде робити ще раз. Тому зараз ми маємо забезпечити таку країну, яку пророкував Тарас Шевченко", – зазначив голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра.

Також голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк представив громаді нових представників влади, які протягом усього часу були разом з народом, які ніколи не ховалася за спинами українців і в цей нелегкий час готові відстоювати інтереси народу.

"Я усвідомлюю місію відповідальності, – каже до людей Олег Сиротюк. – Як голова Тернопільської облдержадміністрації хочу заявити, що я зроблю нашу діяльність максимально відкритою та чесною. Ми будемо працювати заради кожного українця в ім'я нашої держави і блага народу. Я прошу підтримати нас у цих намірах і дати нам мандат довіри".

Відтак, заступниками Олега Сиротюка будуть: Іван Крисак, який очолить економічний сектор; Леонід Бицюра – заступник й керівник апарату, Ростислав Левчук – гуманітарна сфера. Посадовці заприсяглися перед людьми служити інтересам громади області, робити все можливе для стабілізації ситуації в регіоні та Україні.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ