Свободівці Тернопільщини вшанували незламного борця за волю України Романа Шухевича

Свободівці Тернопільщини вшанували незламного борця за волю України Романа Шухевича

11.03.14 19:31 0 754
5 березня 2014 року на Тернопільщині відбулися урочистості з нагоди 64-річчя з часу загибелі Героя України, головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Вшанування пам'яти незламного борця за волю України відбулися у селі Заболотівка Чортківського району та у селі Гуків, що на Хмельниччині.

Шану великому сину української землі віддали депутати обласної ради, керівництво району, громадськість, а також свободівці, зокрема голова Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Сиротюк, голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра.

"Пам'ять про героїв повинна жити у наших серцях і ми мусимо захищати нашу землю від ворогів, як це робили у минулому національні герої, а в наш час учасники Майдану, – сказав голова області Олег Сиротюк. – Це наша земля, наших батьків і дітей, які мають жити на ній щасливим життям. Приклад борців за вільну Україну є зразком, на який ми повинні орієнтувати своїх дітей та внуків. Наше підростаюче покоління, яке відважно боролося на Майдані, довело, що вони гідні герої своєї Батьківщини та своїх предків".

Під час урочистостей священики відправили панахиду за усіма борцями за незалежність нашої держави. Керівники краю поклали квіти до пам'ятника командиру армії Роману Шухевичу та разом з усіма хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх полеглих героїв.

Звертаючись до громади, голова обласної ради Василь Хомінець наголосив: "Ми зібралися біля погруддя нашого Героя, головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича. влада та громада орієнтується на тих борців, імена яких ніколи не згаснуть, бо "хто борець, той здобуває світ". Роман Шухевич і його командири боролися із сатанинською імперією, у них було гасло "Бог і Україна". І ті наші новітні герої, славетна Небесна сотня, йдучи проти озброєного до зубів супротивника з палицями та дерев'яними щитами, також промовляли – "Бог і Україна". Вони полягли, бо прагнули для кожного українця гідного життя. А тому найкращим пам'ятником Роману Шухевичу і Небесній сотні буде створення справді вільної, сильної і нескореної держави з владою, яка служить народу. Історія нам знову дає шанс. І ми не маємо права його втратити, заради світлої пам'яти знаних і незнаних героїв. Ми не можемо схибити, будуючи нову Україну. Мені спали на думку слова, які можна висловити в адрес кожного героя, "Він не згас і не згасла ідея, за яку він боровся і жив", – наголосив свободівець.

"Ми стоїмо на святому місці, яке ввібрало в себе часточку нашої історії, яка рясно вкрита потом і кров'ю наших героїв. В ім'я нашого майбутнього Герой України Роман Шухевич пожертвував собою. Він не покинув Україну і залишився до останнього зі своїм народом. Він твердо вірив, що за допомогою своїх побратимів він приведе Україну до перемоги. Саме завдяки їхній боротьбі ми маємо нашу незалежну державу, завдяки їм ми говоримо українською мовою. Вороги тремтіли від його імені, вони боялися його навіть мертвого. Він житиме вічно, допоки існує українська нація. прапор боротьби в надійних руках. Шухевич боровся з окупантами, які поглинули країну фізично, наша ж нинішня боротьба полягає у припиненні інформаційної та духовної окупації. І ми обов'язково переможемо", – зазначив голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра.

У селі Заболотівка Чортківського району урочини з вшанування пам'яти Романа Шухевича відбуваються щороку. Саме тут було встановлене перше в Тернопільській області погруддя Романа Шухевича. Тут він перебував у криївці протягом кількох місяців 1944–1945 років і звідси командував підрозділами УПА. За даними довідки управління СБУ, на околиці лісу біля села Гуків Чемеровецького району 9 березня 1950 року група кагебістів разом із солдатами строкової служби вивезли тіло Романа Шухевича із території Західної України. Саме там, на лівому березі річки Збруч, тіло Героя України було спалене, а обгорілі рештки викинуті у брезенті в річку Збруч. Тільки у 2004 році було отримано інформацію про обставини знищення тіла Шухевича.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Петро Колодій: ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ